Nio av tio läkare och sex sjuksköterskor har sagt upp sig från Palliativt centrum på Akademiska under sommaren. Därmed förlorar Akademiska nästan all sin kompetens inom vård i livets slutskede.
En del i varför de nio läkarna slutade är att samtliga upplevde att ledningen inte värderade deras kunskap. Detta trots att palliativ vård har lika hög prioritet som akutsjukvård enligt hälso- och sjukvårdslagen.
– Varje gång någon slutade sa ledningen bara obekymrat att det kommer någon ny. Det finns en slit- och slängsyn på människor och kompetens säger överläkaren Kristin Franzon, specialist i geriatrik.
– När vi slutar för att de inte lyssnar på våra åsikter, så är ledningens reaktion inte att försöka behålla oss utan de säger bara att det löser sig ändå, säger Karin Kårehed, specialist i onkologi, palliativ medicin och facklig företrädare för läkarna på Palliativt centrum
Palliativ medicin blev en egen specialitet i Sverige först 2015. I vården ingår bland annat kommunikation, teamarbete, stöd till närstående och symptomlindring. Karin Kårehed upplever att de fått väldigt låg förståelse för detta arbete.
– Den här typen av vård tar väldigt mycket tid. Samtidigt har vi ett stort uppdrag för hela sjukhuset och regionen. Det kan gälla råd runt avslutande av behandlingar, tips om smärtlindring och stöttning i hur svåra besked kan förmedlas till en patient och närstående, säger hon.
Kristin Franzon berättar att hon började ana att något var fel när ledningen plockade bort alla palliativ-specialister ur styrgruppen för den palliativa avdelningen.
– Ledningen sa att vi har "palliativt intresserade" onkologer i styrgruppen. Det här kändes som ett kvitto på hur oviktig de tycker att den palliativa specialistkompetensen är. Vi har nu en farhåga att den palliativa vården i högre grad kommer fokusera på cancerpatienter till nackdel för alla andra patienter som också är i behov av specialiserad vård i livets slutskede.
I samband med krisen kring arbetsmiljön som fick så många läkare och sjuksköterskor att sluta, gjordes en arbetsmiljöutredning av Falck som UNT tagit del av. Utredningen visar på stora kommunikationsproblem hos ledningen.
Även 2019 gjordes en Falck-rapport om arbetsmiljön på Palliativt centrum och nu vittnar medarbetare som jobbar kvar, och därför vill vara anonyma, om en stor oro för vad som ska hända.
– 2019 gjorde man inget av den utredningen. Rapporten visar ju att det är så otroligt tydligt att det är ledningen som brustit. Men i stället för att ta ansvar försvarar de sig. Jag tror inte att de kommer göra det som krävs den här gången heller.
Den här medarbetaren vittnar också om den svåra situation som personalen och patienterna hamnat i när nästan alla läkare försvunnit.
– Nu har vi en onkologläkare som vikarierar på hospice. De är ju skolade att rädda liv så det håller hon på med. Men det blir helt fel för våra patienter som kommit hit för att få dö ifred. Så här blir det när man inte förstår värdet av palliativa läkare.
De nio läkare som slutade är hittills bara ersatta med två nya och en annons ligger ute för att försöka rekrytera ytterligare två palliativa läkare.
Ann-Sofie Rehnberg, överläkare och specialist i bland annat palliativ medicin är fundersam över vad hon ser som ledningens nonchalans med tanke på att det är generell brist på specialister i palliativ medicin.
– Det är inte enkelt att ersätta nio specialister eller erfarna ST-läkare i palliativ vård. De sitter inte ute i skogen runt Uppsala och väntar. Men ledningen beter sig som att de gör det.
Henrik Lindman, verksamhetschef över bland annat både onkologen och Palliativt centrum anser inte att han signalerat att palliativ medicin är oviktigt.
– Den har naturligtvis ett jättestort värde, men om man som arbetsgivare skulle backa när de säger att de ska sluta kan det ju användas som ett sätt att tvinga ledningen att förändra arbetssätt och få mer makt. Vi hoppas naturligtvis på att de vill komma tillbaka.
Marianne van Rooijen, sjukhusdirektör på Akademiska har noterat oron hos personalen som jobbar kvar på Palliativt centrum.
– Jag kommer att följa upp detta och ha avstämning med Henrik Lindman varje månad, för att kolla att de följer sin handlingsplan efter utredningen.