Vård av missbrukare läggs ned
Socialtjänsten i Uppsala har beslutat att omgående lägga ner den öppna verksamheten för alkoholister och narkomaner i Uppsala. 4 av 9,75 tjänster dras in, och på Lyckträffen i Gamla Uppsala är bestörtningen och vreden stor.
- Jag uppfattar nedläggningen som en akut lösning på ett budgetproblem, säger Ann-Katrin Bodén, enhetschef på Lyckträffen i Gamla Uppsala.Bakom henne Sven Bergström, som bott på Lyckträffen i sex år.
Foto: Robert Berthagen
- Vi har fått besked från produktionsenheten att vi inte får tillräckligt med pengar för att fortsätta.
Nedläggningen innebär förutom personalminskningen att den drogfria verksamheten drabbas.
- Gemensamhetsutrymmena på Lyckträffen där folk med alkohol-drogproblematik träffas är en viktig del av vårt arbete. Här har boende och missbrukare utifrån fått styrka av varandra, och kunnat umgås i drogfri miljö.
Ständigt hotad verksamhet
Det enda som återstår av Lyckträffen blir kontoret, som kommer att ha öppet en timme varje dag.
- Självklart kommer vi att försöka ge boendestöd så gott det låter sig göras, säger Ann-Katrin Bodén, som likt resten av personalen är starkt engagerad i arbetet med missbrukare och nyktra alkoholister.
Det är inte första gången Lyckträffen hotas. Verksamheten har under de senaste fyra åren varit ständigt ifrågasatt och nedläggningshotad.
- Pressen har varit stor, både på brukare och personal. Det har känts tungt, och givetvis är det frustrerande och stressande att leda arbetet under sådana här förutsättningar.
- Vi har informerat de boende som självklart är oroade och ledsna.
Stökigare
UNT: Vilka följder får nedläggningen av Lyckträffen och Hjärtpunkten?
- Konsekvenserna bli många och kostsamma. Kommunen kommer att få ökade kostnader för LVM (Lagen om vård av missbrukare), Akutsjukvården kommer att belastas ytterligare. Det blir stökigare både här i området och inne i stan, vilket innebär ökade arbetsinsatser för polisen. Många av de som bor här kommer inte att klara ett fortsatt eget boende utan stöd, och uteliggarna blir fler.
Ann-Katrin Bodén tror inte att konsekvenserna är okända för politikerna.
- Nej. Jag uppfattar nedläggningen som en akut lösning på ett budgetproblem.
Saknar pengar
Beslutet om nedläggning fattases av Individ- och familjeomsorgens ledningsgrupp. Mary Nilsson, ifo-chef, kommenterar beslutet så här:
- Skälet till neddragningen är att vi saknar pengar och måste göra kraftiga besparingar.
UNT: Är det ett lyckat beslut?
- Nej, det kan man inte säga. Det här är något vi tvingas till.
Ett möte är planerat med de berörda i vecka åtta och då skall bland annat konsekvenserna av nedläggningen diskuteras.
Beslutet om hur mycket pengar som tilldelats Individ- och familjeomsorgen har fattats av Nämnden för funktionshindrande.
Jo Linder, direktör för kontoret för vuxna funktionshindrade, kommenterar nedläggningen:
- Den här frågan är långtifrån politiskt avgjord. Uppsala kommun jobbar utifrån en uppdrag-åtagandeprocess, och vi har formulerat ett uppdrag åt Ifo. Någon information har vi ännu inte fått, men när den kommer, någon gång under vecka åtta, skall nämnden ta ställning till de beskrivna förändringarna. Det blir sedan vår uppgift att tolka om de är acceptabla, säger Jo Linder.
Fakta/Lyckträffen
Lyckträffen är en samlingspunkt och ett boendestöd för missbrukare i Uppsala. För närvarande bor här 4 kvinnor 9 män i de lägenheter som Lyckträffen disponerar. Dessutom kommer mellan 40 och 50 personer utanför boendet hit varje dag för drogfri gemenskap.
Verksamheten på Sköldmövägen har blivit känd i stora delar av Social-Sverige. Representanter från bland annat Kalmar har besökt Uppsala och häpnat över den välfungerande Uppsalamodellen.
Insprängda i ett helt vanligt bostadsområde finns följande verksamheter insprängda: boendestödet Lyckträffen, ett äldreboende, ett dementboende, och två boenden för psykiskt funktionshindrade.
I somras firade Lyckträffen tioårsjubileum, och häromdagen fick verksamheten Uppsala kommuns miljöpris.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!