– Det är klart att det underlättar för oss, säger Agneta Andersson, som är biträdande förskolechef på Peterslunds förskola i Uppsala.
Vab-intyget skrotades vid årsskiftet, och hos personalen på Peterslunds förskola är den allmänna uppfattningen att det ska bli skönt att slippa extraarbetet, som tagit tid från barnen.
– Vi har ju ställt upp och fyllt i pappren som föräldrar kommit med, men då måste vi gå tillbaka och leta i våra papper, och kolla att just den här dagen var barnet sjukt.
Intyget infördes av regeringen 2008 med syftet att minska bidragsfusk. För att få ut ersättning för vård av sjuka barn har föräldrar behövt ett intyg underskrivet av skolan eller förskolan som försäkrar att barnet verkligen varit hemma.
– Det har varit ett krångligt system, att alla föräldrar som ska vårda sina barn ska ha ett intyg när bara en bråkdel missbrukar det, säger Mats Mattsson, verksamhetsansvarig på Försäkringskassan, och förklarar att de i stället ska öka antalet stickprovskontroller framöver.
Det var Försäkringskassans egna undersökningar som visade tendenser till att vab-ersättningen överutnyttjades. Men några år senare är det ännu oklart om intygen gjort någon skillnad, förklarar Mats Mattsson, och pekar på att antalet vab-dagar inte minskat.
– När man hör det förstår man precis hur onödigt det var med intygen. Det har varit en extra syssla för oss, som inte är till någon nytta, säger förskollärare Kicki Tuori, som arbetar på Årstaparkens förskola i Uppsala.
Hon tror inte systemet med intyg hindrat någon från att fuska.
– Personligen tänker jag att de som verkligen vill fuska kan göra det ändå. Vi på förskolan intygar ju bara att barnet inte är här. Men det är väl bara att ha barnet hemma och vabba fast det inte är sjukt, säger hon.
För pedagoger och föräldrar blir det alltså mindre pappersarbete framöver. Och Försäkringskassan sparar dessutom in drygt sju miljoner kronor om året i administrativa kostnader.
– Men det har inte varit så dyrt egentligen. Det är inte för vår skull som vi velat ta bort det, utan för att det ska bli enklare för dem som vabbar, och för skolor och förskolor, säger Mats Mattsson.
– Den allra största vinsten gör föräldrarna.
Vård av barn blir smidigare utan intyg
Nu blir det smidigare för föräldrar som ska vara hemma med snuviga barn. Efter fem år har kravet på intyg vid vård av barn slopats, till både Försäkringskassans och skolpersonalens glädje.
Martin Englund, här med sonen Melker, tycker att det är toppen att vab-intyget tas bort. - Det var jättejobbigt, säger han.
Foto: Hugo Nabo
Flera nya lagar 2013
Vid årskiftet genomförs flera lagändringar. Ett axplock:
Könsneutrala försäkringar. Nu är det olagligt med olika försäkringsvillkor för kvinnor och män. Kvinnor får dyrare bilförsäkring men bättre pensionsförsäkringsvillkor.
Rut-avdrag utökas. Från och med nu omfattar avdraget även läxhjälp till grundskole- och gymnasieelever.
Ändrade krav på miljöbilspremien. Hur mycket koldioxid miljöbilar får släppa ut baseras framöver på bilens vikt.
Rätt för äldre att bo tillsammans. Om den ena parten i ett långvarit samboende behöver flytta till ett äldreboende, ska man få fortsätta bo tillsammans.
Höjd grundnivå i föräldrapenningen, från 180 till 225 kronor per dag.
Källa: Regeringskansliet