Kronofogden tvångssäljer lyxvilla i Uppsala

Anklagelser om fusk omger en Uppsalavilla, värd 19 miljoner. Huset skulle bytas mot mark i Palestina men tingsrätten har gripit in.

Fastigheten i Bergsbrunna i södra Uppsala har tidigare värderats av mäklare till 19 miljoner kronor.

Fastigheten i Bergsbrunna i södra Uppsala har tidigare värderats av mäklare till 19 miljoner kronor.

Foto: David Johansson

Uppsala2020-11-02 05:01

En exklusiv elvarumsvilla ska inom kort säljas av Kronofogden. Fastigheten, som ligger i Bergsbrunna i södra Uppsala, har tidigare värderats av mäklare till 19 miljoner kronor

Villan omges av en rad märkliga inslag. Det rör sig om påstådda skenhandlingar, personer som misstänks för ekonomisk brottslighet och en transaktion där villan skulle bytas mot mark i Palestina. Turerna har slutat med att fastigheten tagits i beslag av Kronofogden.

Men för att ta den röriga historien från början: 2017 köptes huset av en 46-årig företagare från Uppsala. Han köpte det av sitt eget bolag som arbetat med mottagning av ensamkommande asylsökande ungdomar.

undefined
Tidigare när villan låg ute till försäljning beskrevs den i mäklarannonsen som en "bedårande fastighet" med exklusiva inslag som gotländsk kalksten, fiskbensparkett och spa-avdelning.

Enligt Skatteverket gick dock inte affären rätt till. Priset var 11 miljoner kronor men Skatteverket hävdar att 46-åringen betalade endast 1,1 miljoner till sitt bolag när han förvärvade Bergsbrunnavillan. 

"Du har således berikats med 9,9 miljoner kronor", skriver Skatteverket som anser att summan utgör en skattepliktig löneförmån och har därför upptaxerat mannen.

46-åringen har hänvisat till olika dokument för att bevisa att affären gått rätt till men Skatteverket menar att handlingarna inte är trovärdiga.

I och med att mannen upptaxerades fick han en skatteskuld på 6 miljoner kronor. För att få in pengarna tog Kronofogden för ett år sedan huset i beslag.

undefined
Villan har elva rum och en bruksarea på 550 kvadratmeter.

Men enligt 46-åringen var det fel av Kronofogden att utmäta fastigheten. Hans version är att han sålt huset sedan länge och att det idag ägs av andra personer. Kronofogden kan givetvis inte driva in 46-åringens skatteskuld genom att tvångssälja fastigheten om den tillhör någon annan.

Redan i fjol planerade Kronofogden att sälja huset. Men eftersom ägandefrågan var oklar stoppades försäljningen av tingsrätten som beslöt att det hela först måste utredas. I väntan på det har ärendet legat på is.  

Handlingarna i målet visar att det pågått en karusell kring ägandeskapet. Enligt 46-åringen sålde han Bergsbrunnavillan till en släkting redan 2018. Släktingen ska ha lämnat en markbit i Palestina som ersättning och tanken var att marken skulle bytas mot huset. Priset var då 12 miljoner. Släktingen ingav ett intyg från Palestina om att han ägde markområdet, ett intyg som enligt Skatteverket saknar bevisvärde.

Samma dag som släktingen köpte villan sålde han den vidare för 12 miljoner till Bergsbrunna Development AB, ett bolag som haft en omsättning på noll kronor. Efter det har ytterligare en rad aktörer förvärvat fastigheten, åtminstone enligt vad som står på kontrakten. En av köparna är Tillingehus AB, som också ska ha betalat 12 miljoner. Skatteverket menar att inga handlingar tyder på att affären genomförts och har påpekat att det numera konkursförsatta Tillingehus AB saknat pengar att betala med.

undefined
Sedan i fjol utreds villans ägare för misstankar om skattebrott. Skatteverket hävdar att mannen ihop med andra personer tagit ut totalt 10 miljoner kronor svart ur olika vårdbolag de drivit.

Flera av de personer och bolag som figurerat i husaffärerna har kopplingar till Uppsalaföretaget Systemhus som granskas av Ekobrottsmyndigheten.

Lantmäteriet, som registrerar fastighetsaffärer, har gång på gång gett avslag när aktörerna ansökt om ägarbevis. Köpeavtal och andra handlingar har innehållit så många oklarheter att det inte gått att registrera någon ny ägare. Skatteverket misstänker att försäljningarna varit fejkade och skriver att alla tecken tyder på att det förekommit skenhandlingar.

Under hösten har ärendet slutligen avgjorts av tingsrätten. Domstolen fastslår att de påstådda försäljningarna "kan ifrågasättas i sådan grad" att villans verklige ägare inte kan vara någon annan än 46-åringen. I och med att han fastställts som ägare har Kronofogden fått klartecken att sälja huset och därmed driva in mannens skatteskuld.

46-åringen är kritisk till tvångsförsäljningen. Han menar att betalningen för huset sköttes korrekt när han köpte det. Därmed har skatteskulden fastställts på felaktiga grunder och enligt honom finns alltså ingen grund för tvångsförsäljningen.

undefined
Fastigheten i Bergsbrunna i södra Uppsala har tidigare värderats av mäklare till 19 miljoner kronor.

I ett mejl till UNT skriver 46-åringen att han finansierade husköpet genom banklån: "Att då påstå att huset inte är betalt är mycket märkligt. Det är en märklig process att utmäta på en skuld som inte är avgjord i domstol", uppger mannen.

Hans skatteärende ska upp i domstol i november.

Sedan i fjol utreds 46-åringen för misstankar om skattebrott. Skatteverket hävdar att mannen ihop med andra personer tagit ut totalt 10 miljoner kronor svart ur olika vårdbolag de drivit.

– Förundersökningen pågår alltjämt, uppger kammaråklagare Lotta Boo vid Ekobrottsmyndigheten.

Karta: Gårdsvägen 18
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!