I en ny enkät har studenter från sju av Uppsala Universitets nio fakulteter svarat på hur de upplever den psykosociala arbetsmiljön vid universitet. Resultatet som presenterades under tisdagen visar att många studenter upplever psykosociala problem. Bland annat uppger hälften av de tillfrågade studenterna att de upplever stress varje vecka, och 90 procent av dessa tror att stressen har att göra med deras studier. Varannan student vittnar om trötthet och utmattning och nästan var tredje student uppger att de känner ångest. Uppsala studentkår menar att resultatet av enkäten är oroväckande - men att det är svårt att säga vad de dystra siffrorna beror på.
– Man blir ledsen och orolig. Det är svårt att sätta fingret på vad som är orsaken till det här men jag tror att det är ett generellt problem i samhället där många upplever en högre press. Det är kanske inte själva studierna utan pressen man lägger på sig själv som student, säger Ann-Catrin Wells, vice ordförande i Uppsala studentkår.
Liknande enkäter genomfördes av Uppsala studentkår både 2010 och 2013, och årets resultat visar på en negativ trend. Andelen studenter som upplever brist på sociala kontakter har till exempel ökat från fem till nio procent sedan den första undersökningen 2010. Undersökningen visar även på stora skillnader mellan universitets olika fakulteter. Farmaceutiska fakulteten är den fakultet där studenterna upplever störst problem.
– Farmaceuterna har mer schemalagd tid än många andra studenter och man har dessutom labbar som ska göras på annan tid, säger Ann-Catrin Wells.
Anton Astré är vice ordförande för Farmacevtiska Studentkåren och han tror att många studenter känner en oro kring att det är svårt att gå vidare i studierna om man misslyckats med till exempel en tenta.
– Man känner att man har saker hängande efter sig hela tiden och blir stressad av det, säger Anton Astré.
I januari ska Uppsala studentkår hålla ett panelsamtal kring frågan med representanter från Uppsala universitet, kommunen och Region Uppsala - men redan nu har studentkåren flera förslag på åtgärder. Till exempel vill man se utökade resurser till studenthälsan och att den psykosociala hälsan får mer utrymme i universitets egen enkät kring arbetsmiljön.
– Jag tror att det är viktigt att jobba proaktivt så att man inte bara agerar först när studenterna mår dåligt, säger Ann-Catrin Wells.