Varannan friskolelärare får inte sätta betyg

Varannan lärare på Uppsalas fristående gymnasier kommer förlora rätten att sätta betyg på sina elever. Det blir följden om förslagen i regeringens lärarutredning blir verklighet.

Jörgen Ullenhag

Jörgen Ullenhag

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2008-05-24 00:01
På tisdag presenterar regeringens särskilda utredare, tillika Uppsalabon, Jörgen Ullenhag sina förslag i den så kallade lärarutredningen.
Ett av förslagen är att obehöriga lärare, det vill säga de som saknar lärarutbildning, inte ska få sätta betyg själva. I stället måste en obehörig lärare samråda med en behörig lärare, som också blir ansvarig för betyget.
- Det finns stora orättvisor i betygssättningen. Samma kunskaper värderas olika och ett sätt att komma till rätta med det är att bara de som är utbildade i att sätta betyg får göra det, säger Fredric Skälstad som är politiskt sakkunnig hos skolminister Jan Björklund (fp).

För Uppsalas friskolor skulle det betyda problem. Fyra av tio lärare i de fristående grundskolorna och varannan lärare i de fristående gymnasierna är nämligen obehöriga. I de kommunala skolorna ser det bättre ut, där är ungefär en av tio lärare i grundskolan och två av tio lärare i gymnasiet obehöriga.
För att dessa lärare ska kunna fortsätta krävs att de tar sina behöriga lärarkolleger till hjälp. Men riktigt hur det ska gå till i praktiken har regeringen ännu svårt att svara på.
- Lärarna ska diskutera betygen tillsammans. Men den behöriga läraren förväntas inte vara med på den obehöriga lärarens lektioner, säger Fredric Skälstad.
Enligt honom är det upp till varje kommun att omfördela sina pengar så att behöriga lärare får tid att hjälpa de obehöriga. Något som regeringen hoppas ska fungera som en morot för att i fortsättningen bara anställa lärare med lärarutbildning.
- På tio år har de obehöriga lärarna fördubblats eftersom de är billigare att anställa. Det här är ett sätt att motverka den utvecklingen och kommunerna måste se till att det fungerar, säger Fredric Skälstad.

Men här kan det uppstå problem, säger arbetsgivarna Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, till TT.
- Om en behörig lärare måste hjälpa till vid varje betyg, då kommer det att kosta. Att sätta betyg tar tid, säger Louise Fernstedt, biträdande chef på avdelningen för lärande och arbetsmarknad på SKL.
Uppsalas ledande skolpolitiker, kommunalrådet Karolina Hilding (fp), är dock inte orolig för ökade kostnader.
- De kommer komma successivt i takt med att äldre lärare går i pension.
Karolina Hilding säger att de kommunala skolorna i Uppsala redan har som mål att bara anställa behöriga lärare.
- Att friskolorna har en hög andel obehöriga lärare är problematiskt, men det är upp till dem att lösa och det ansvaret förväntar vi oss att de tar, säger hon.

Från de båda lärarfackens håll är man positiva till utredningens förslag.
- Läraryrket har nedvärderats så att vem som helst har kunnat ställa sig bakom katedern och sätta betyg, säger Anders Ingvarsson, ordförande för Lärarnas Riksförbund i Uppsala.
Enligt honom är det nu upp den borgerliga regeringen och alliansen i Uppsala att avsätta tillräckligt med pengar.
- Lärarna finns men hittills har politikerna inte varit beredda att betala för dem, säger han.

Obehöriga lärare kan förlora rätten att sätta betyg. Något som skapar problem för Uppsalas friskolor och för skolor med många yrkeslärare.
@1g Rubrik 70 fet:@1ga Nedryckare 70-80:Betyg. Högre kostnader l Nytt utredningsförslag
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om