Varannan elev är stressad

Stressen ökar bland elever i årskurs åtta. Men över lag får skolorna i Uppsala bra betyg av både elever och föräldrar i en omfattande enkätundersökning.

Uppsala2002-10-22 00:01
Enkäten är gjord bland samtliga Uppsalaelever i årskurs fem och åtta och deras föräldrar. Dessutom har föräldrar till barn i årskurs två deltagit. Totalt har över 10 000 personer svarat på frågorna.
Det är särskilt bland ungdomar i årskurs åtta som stressen är hög. Varannan elev känner sig stressad, en klar ökning sedan förra mätningen 1999. Problemet är något större bland flickorna. Bland de yngre barnen är stressen inte lika utbredd. Men var femte elev i årskurs fem uppger att de ofta är stressade.
Färre än tidigare tycker att det är lugnt på lektionerna. Var tredje elev tycker inte att de får arbeta i en takt som passar dem. Drygt 20 procent tycker att kraven är för höga.

Yngre mest nöjda
Generellt är ändå de flesta elever och föräldrar nöjda med skolan. Mest till freds är de yngre barnen och deras föräldrar. Elevernas och föräldrarnas svar är ofta samstämmiga, även om barnen i årskurs fem är mer positiva än sina föräldrar.
— En tydligt trend jämfört med förra undersökningen är att fler uttalar sig positivt. Särskilt påtagligt är det i årskurs åtta, säger Boel Vallgårda, projektansvarig för enkäterna.
De flesta trivs i skolan och känner sig trygga. Särskilt hög är trivseln i de fristående skolorna, hela 97 procent av åttondeklassarna här uppger att de trivs. Men de kommunala skolorna kommer inte långt efter, nio av tio elever trivs.
Tre av fyra ungdomar i åttan känner sig trygga i skolan. Bland de yngre barnen är siffran betydligt högre. Fler elever än tidigare tycker att skolan är givande och att de har bra möjligheter att påverka. Både föräldrar och elever skulle vilja påverka mer.
Andelen elever som känner sig mobbade är oförändrad, sex procent. Här är skillnaden dock kraftig mellan de enskilda skolorna. På vissa har andelen sjunkit kraftigt, på andra har den ökat.
Tre procent känner sig mobbade av lärare, medan 14 procent känner sig orättvist behandlade av lärare eller andra vuxna i skolan. Fler upplever etnisk diskriminering jämfört med förra mätningen, och knappt tio procent tycker att vuxna behandlar elever olika beroende på varifrån eleven kommer.

Stämmer överens
Skolverket har genomfört en liknande undersökning i hela landet.
På de flesta områden stämmer Uppsalaföräldrarnas svar överens med svaren från föräldrar i övriga landet. Men i frågan om det egna barnets möjligheter till hjälp och stöd är skillnaden markant. Andelen föräldrar i Uppsala som anser att möjligheterna är dåliga har minskat från en fjärdedel till en femtedel.
I landet i övrigt anser drygt en tredjedel att möjligheterna till stöd är dåliga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om