Varannan buss är försenad

I år har mer än hälften av ­stadsbussarna i Uppsala varit försenade. Busschaufförerna upplever att tidtabellerna är alltför snävt planerade.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2009-03-24 06:00
- En del bussturer skulle inte ens hinna om bussarna gick tomma, säger trafikledaren Jonas Zettergren.
Hittills i år har drygt 50 procent av stadsbussarna misslyckats med att hålla tiden. Tio procent av bussarna var mer än fem minuter sena. Enligt Jan Burström, trafikchef på Gamla Uppsala Buss, beror det delvis på felplanerade tidtabeller.

Även om det är Gamla Uppsala Buss (GUB) som kör bussarna, är det Upplands Lokaltrafik (UL) som fått i uppdrag av gatu- och trafiknämnden att lägga tidtabellerna. Anledningen är att politikerna vill få en bättre samordning av region- och stadstrafiken. Men GUB är inte nöjd med UL:s planering.
- Tidtabellerna är planerade efter att det inte ska hända något längs vägen. Flyter allt på fungerar det, men i rusningstrafik är så gott som alla bussarna försenade. Generellt är bussarna 5-10 minuter sena när de åker in mot stan. Jag är helt övertygad om att servicen hade blivit bättre om vi kunnat styra tidtabellerna själva, säger bolagets fackliga representant Kim Jonsson.

I alla bussar sitter en gps som mäter exakt hur bussen ligger till vid varje hållplats. All information lagras i databaser.
- Verktygen finns men verkar inte användas. Dessutom har ingen som helst hänsyn tagits till att ombyggnaden i stan gör att det tar längre tid att ta sig fram, säger ­föraren Henrik Karlsson strax innan han kliver in i bussförarnas rastlokal vid Resecentrum.
Irritationen över tidtabellerna är påtaglig bland bussförarna. De berättar om arbetsdagar fyllda av ständig stress, långa köer och bilister som kör i bussfilerna.
- I stan är det hopplöst ibland. Man fastnar helt i köerna. Framkomligheten måste bli bättre med bussfiler och synkroniserade trafikljus. Nu går det ju fortare att gå eller cykla än att ta bussen, säger föraren Thomas Johansson och får en medhållande nick från kollegan Bertil Andersson.
- Det är konstigt att man inte fått en hjärtinfarkt. Man känner sig som ett skållat troll ibland.

Trafikledaren Jonas Zettergren är också djupt frustrerad över den rådande situationen. Han tycker att tiderna blivit ännu snävare sedan den nya tidtabellen kom i januari. Som ett exempel tar han upp ­linje 1, där en extra sväng har lagts in vid Fyrishov samtidigt som den ­totala körtiden har kortats.
- Det är totalkatastrof. Vi kan inte påverka någonting - men det är vi som får ta all skit, säger han och visar statistik från den senaste söndagen, när alla utom den allra första bussen avgått för sent på linjen.
Även på UL har man märkt att tiden är för knapp på vissa linjer. Exakt vad det beror på har bolaget svårt att sätta fingret på.
- Tider som förut fungerat, fungerar inte längre. Det har kommit som en överraskning även för våra planerare. De tror att det beror på att framkomligheten blivit sämre. Alla vägbyggen är inte alltid kända när tidtabellen läggs, säger bolagets informationschef Sture Jonsson.

Men UL är delvis oförstående till kritiken. Enligt Sture Jonsson ser bolagets planerare statistiken som GUB har som ett viktigt verktyg och använder den både i planeringen och i uppföljningsarbetet. Han pekar även på att en representant från GUB är med i planeringsarbetet.
Enligt gatu- och trafiknämndens ordförande Anders Westerlind (FP) beror problemen på dålig kommunikation och bristande underlag både från UL och GUB.
- Alla parter har skuld i detta. Även vi. Kontoret har varit för tunt bemannat. Det har bara varit en person som arbetat med kollektivtrafiken. Nu har vi tillsatt ytterligare en person.

Nämndledamoten Maria Gardfjell (MP) ser planeringsmissarna som ett resultat av dagens komplicerade bussorganisation och riktar skarp kritik mot såväl den borgerliga alliansen, som UL och GUB.
- Fyra aktörer är inblandade. Det är för många kockar. Ingen tar sitt ansvar. Men att det skulle bli så mycket bättre om GUB får bestämma själva är nonsens och att bolagen skyller på varandra är helt oacceptabelt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om