Våra träd mår dåligt

Pia Barklund, trädforskare på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala föreläste om situationen för våra svenska lövträd under skogskonferensen i skånska Alnarp i veckan. UNT passade på att ställa några frågor om trädhälsan.

Uppsala2008-11-27 17:22
Hur mår våra lövträd?
- Många askar och almar mår dåligt, de är utsatta för sjukdom. När det gäller asken får vi lov att godta att det inte finns något att göra och att många dör. I Litauen vet finns områden där mellan 60 och 80 procent av askarna dött. Men vi vet också att det finns askar i Sverige som klarar sig, det är genetiskt betingat.

Almen då?
- Almsjukan kom till Sverige på 50-talet, och den aggressiva formen kom på 80-talet. Det finns områden utan almsjuka, men jag tycker att det är tråkigt att det inte görs mer för att skydda almarna. Och jag vet att arboristerna, trädvårdsspecialisterna, är desperata och frågar sig varför ingen bryr sig.

Är även andra trädslag hotade?
- Ja, alen är utsatt i visa delar av Sverige och har det inte heller lätt. Och det finns nya sjukdomar på kastanj.

Hur kommer det sig att så många träd hotas av sjukdomar och insekter nu?
- Mycket har med handeln att göra. Vi får in sjukdomar och insekter med emballage eller med jord. Vi har bland annat hittat en liten mask, tallvedsnematoden, i emballage från Portugal. Vi vet att emballaget tillverkats av tallar som dött av masken. De kan sprida sig till våra tallar, även om det behöver vara lite varmare här för att de ska överleva. Men vi har perioder då det är tillräckligt varmt, och med varmare vintrar så kan den överleva, med stora skador som följd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!