Var tredje avgiftningsplats försvinner
Var tredje avgiftningsplats på Akademiska sjukhusets beroendeklinik kommer att försvinna före sommaren, för att spara 2 miljoner kronor. Främst drabbas bostadslösa missbrukare.
Beroendekliniken finansierar delvis sin vård genom att sälja till exempel metadonbehandlingar till andra landsting. Men Socialstyrelsen har nu gjort det lättare för varje landsting att ge sådan vård. Därför måste beroendekliniken spara 2 miljoner kronor i år.
— Vi har inga andra alternativ än att dra ner på slutenvårdsplatserna, menar Lars Håkan Nilsson.
Han poängterar att beroendepsykiatrins främsta uppgift är att hjälpa människor att hålla sig nyktra ute i samhället.
— Avgiftningen är ett litet medicinskt problem. Med vettig öppenvård kan vi hålla människor drogfria.
Resonemanget oroar Per Lyredal, föreståndare på Frälsningsarméns härbärge/stödboende Sagahemmet. Tunga missbrukare behöver avgiftningshjälp för att ta sig ur sitt beroende, menar han.
— Det är lite naivt att tro att detta sparar pengar. Det kostar samhället mer att ha människor på gatan.
Olika åsikter om köer
Enligt Lars Håkan Nilsson finns i stort sett ingen kö till avgiftningsplatserna i dag. Den uppfattningen delar inte Per Lyredal:
— Jag har flera gånger sett människor nekas plats, av platsbrist. När man hittat ork och vilja att bli av med sitt missbruk, är det ett väldigt bakslag.
För merparten av de som söker sig till beroendekliniken kommer förändringen inte att märkas, menar Lars Håkan Nilsson, även om somliga kanske får tänka om, och vänja sig vid öppenvård:
— Många tänker att nu har jag supit färdigt, nu lägger jag in mig på beroendekliniken för att ta igen mig.
Per Lyredal menar att den inställningen är ett undantag, och att denne neddragning främst slår mot de svagaste. Lars Håkan Nilsson håller med om att de bostadslösa drabbas hårdast, men menar att det är socialtjänstens ansvar att ordna bostäder.
— Flera av Socialtjänstens boenden är bara öppna för drogfria personer, och utan avgiftningshjälp har många svårt att få plats där, svarar Per Lyredal.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!