Var tionde yrkeslärare obehörig

Det råder brist på behöriga yrkeslärare i gymnasiet. Det visar en rapport från Högskoleverket. I Uppsala är drygt var tionde yrkeslärare obehörig. En orsak är att den privata sektorn slukar många som skulle kunna bli lärare.

Uppsala2008-01-07 18:58
Förra läsåret examinerades 300 lärare i landet med inriktning mot gymnasiets yrkesämnen. Det är för få med tanke på att det under 2010-talet beräknas behövas mellan 500 och 800 nya lärare per år.
Antalet nyutexaminerade yrkeslärare har minskat kraftigt sedan början av 1990-talet, vilket innebär att åldersfördelningen inom kåren blivit sned. De närmaste åren går en stor del av yrkeslärarna i pension.

I Uppsala är mer än var tionde yrkeslärare obehörig. Det vill säga de saknar den lärarutbildning som den som varit verksam i en bransch måste läsa för att bli behörig. I länet är det ännu svårare att locka behöriga yrkeslärare. På Högbergsskolan i Tierp är 16 procent obehöriga och på Bruksgymnasiet i Gimo saknar 18 procent lärarexamen.
Att många är obehöriga beror på att yrkeslärare har en alternativ arbetsmarknad med bättre lön, tror Uppsalas gymnasiechef Ove Bergvall.
- Att de redan har jobb och kanske tjänar bra gör att många inte känner att de har så mycket att vinna på att bli lärare, säger han.

För att bli behörig krävs en yrkesutbildning, några års yrkeserfarenhet samt en kortare lärarutbildning. Men till skillnad från lärarkollegerna i teoretiska ämnen kan yrkeslärarna få jobb i sina branscher redan efter sin yrkesexamen.
Den rådande högkonjunkturen påverkar också, menar Ola Rick som är rektor för elprogrammet på Fyrisskolan i Uppsala.
- Med den nybyggnation som sker i Uppsala bör det finnas stora möjligheter till jobb inom både bygg- och elbranschen.

På Fyrisskolan är många yrkeslärare äldre. För att ersätta dem när de går i pension tror Ola Rick att man än mer än i dag behöver rekrytera yrkesverksamma som parallellt med arbetet utbildar sig. Enligt honom har skolan flera fördelar jämfört med den privata sektorn.
- Kroppen är mindre utsatt, man är ledig mer och har bättre arbetstider, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om