Var lagom nåbar på semestern

Vi blir allt mer tillgängliga på semestern, vilket både har för- och nackdelar. Men att vara lite nåbar är inga problem, så länge semestern ägnas åt det den är till för: vila och återhämtning.

Olov Jansson är biträdande jurist på Lindahl sedan november förra året. 1 augusti tar han semester men räknar med att jobba lite.

Olov Jansson är biträdande jurist på Lindahl sedan november förra året. 1 augusti tar han semester men räknar med att jobba lite.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2011-07-21 21:01

Pling! Den sköna fikan i syrénbersån är över. Du plockar upp din smartphone och läser det nyss inkomna mejlet. Det är en kund som genast behöver en rapport. Du knäpper på datorn, ett litet mejl går ju snabbt, tänker du.

Informationsteknik, it, har förändrat arbetslivet på både gott och ont. Tekniken gör oss mer självständiga, vi är mindre låsta till vår fysiska arbetsplats, och vi får tillgång till information som gör att vi kan ta bättre beslut. Samtidigt har tekniken ökat vår tillgänglighet, och kanske framför allt under den tid när vi egentligen skulle vara lediga. Som under semestern.
– I dag förväntas man kunna vara nåbar eftersom det inte finns någon fysisk ursäkt att inte vara det, säger Bengt Arnetz, professor i socialmedicin vid Uppsala universitet och forskare på Wayne State University i USA.

På advokatbyrån Lindahl i Uppsala har man satt en ära i att alltid vara tillgänglig för kunden. Sedan två år tillbaka använder de sig av en webbaserad plattform som underlättar för de anställda att nå allt de behöver, var som helst och när som helst.
– Det är en win-win-situation för oss, bättre service för klienterna och en bättre flexibilitet för de anställda. Du måste inte sitta på kontoret hela tiden utan du kan vara ute och bada och sedan gå till datorn en stund, säger Mikael Smedeby, delägare i Lindahl i Uppsala.

Men det är en balansgång, tillägger Mikael Smedeby som redan har märkt att den högre tillgängligheten har resulterat i höjda krav från kunderna.
– Men så är spelets regler om man ska vara professionell. Och jag tycker att det är roligt att ha nöjda kunder, och att kunna hjälpa till mitt i sommaren i för klienterna viktiga situationer.

Enligt Bengt Arnetz kan det både vara bra och dåligt att ha en hög tillgänglighet när man egentligen skulle varit ledig.
– Om du har ett jobb där det är viktigt att du håller kontakt kan det vara bra att känna att man har koll på det som händer.

Men förväntas man jobba på samma nivå som under arbetstid missar man poängen med semester. Och det störande plingandet då? Det som händer när smartphonen plingar påminner om det som hände Pavlovs hundar när Pavlov kopplade ihop en ljudsignal med mat. Ring! och så började hundarna dregla.
– Hjärnan förknippar plinget med att det är något spännande som händer, så du vill gå in och kolla vad det är.

Man går lite upp i varv, man får lite högre puls. Hjärnan upplever detta som positivt. Det ser man ju på folk som använder mobila verktyg, att de blir helt fokuserade. Men det är inget problem i sig, enligt Bengt Arnetz. Huvudsaken är att du får den nedvarvning och återhämtning som semestern är till för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!