Var fjärde viger inte homopar

Många präster i Uppsala län vägrar att viga samkönade par. De säger också nej till en samkönad äktenskapslag. Det visar en enkät som UNT skickat ut till samtliga 155 tjänstgörande präster i Uppsala län.

Uppsala2007-04-25 00:01
Enkäten omfattar ett antal frågor med anledning av den statliga utredningen om en könsneutral äktenskapsbalk som presenterades i våras.
Trots motståndet bland prästerna har en majoritet inget att invända mot att homosexuella par får vigas i Svenska kyrkan. Men var fjärde präst uppger att de skulle vägra viga ett samkönat par.
Hälften av de tjänstgörande prästerna besvarade enkäten.
Här är några av argumenten för samkönad vigsel:
- Det handlar om kärlek och kärlek har alla rätt till.
- Homosexuella har lika starkt behov och rätt till att bekräfta sin kärlek inför Gud.
- Alla människor har samma värde.

En majoritet tror att en samkönad äktenskapslag kommer att påverka kyrkan, såväl positivt som negativt. En sådan lag skulle öka klyftorna mellan de fundamentalistiska krafterna i kyrkan och oss andra, anser en av prästerna.
Här är ytterligare farhågor:
En samkönad äktenskapslag skulle...
... vålla debatt och ilska.
... orsaka splittring och problem, värre än frågan om kvinnliga präster.
... leda till svårigheter med ekumeniken.

Endast ett fåtal uppgav dock att de skulle lämna sin tjänst eller Svenska kyrkan om vi får en samkönad äktenskapslag.
Andra ser den nya lagen som positivt för kyrkan, samtidigt som den tvingar kyrkan och enskilda präster till egna ställningstaganden. Några tror att en samkönad äktenskapslag kan bli ett problem om kyrkan samtidigt vill ha kvar vigselrätten.
En annan skriver att det blir tydligare att tolerans och förståelse är kärnfrågor för kyrkan, det innebär också ett starkare ställningstagande för en bättre och mindre fundamentalistisk teologi.

Ytterligare en röst: Kanske blir vi tvungna att tänka igenom en "äktenskapsteologi", det har vi inte nu heller när det gäller de heterosexuella.
En annan tror att den åsiktsskillnad som redan finns inom kyrkan skulle bli tydligare, "men själv skulle jag vara stolt över en kyrka som är en kyrka för alla, en kyrka som inte diskriminerar".
En präst konstaterar att Svenska kyrkan blir en av de första kyrkor i världen att utöva en könsneutral äktenskapslag vilket kommer att bli mycket uppmärksammat.
Några präster säger sig ha svårt att definiera begreppet "äktenskap".

Samma äktenskapsbegrepp som gemene man upplevde för 50 år sedan upplevs inte i dag. Några präster föredrar hellre att välsigna människor som vill leva tillsammans, snarare än att viga dem.
Nästan hälften av dem som besvarade enkäten anser att Svenska kyrkan ska överge vigselrätten, det skulle kunna vara en lösning för att komma undan konflikter i kyrkan.
Några förespråkar borgerlig vigsel och därefter en kyrklig välsignelse för den som så önskar.




Bakgrund/ En ny äktenskapsbalk

En statlig utredning sade i våras ja till en könsneutral äktenskapsbalk. Homosexuella par ska få ingå äktenskap på samma villkor som heterosexuella. Därmed ändras äktenskapsbalken
till att även omfatta samkönade par. Utredningen säger nej till att slopa beteckningen ?äktenskap?.
Den nya äktenskapsbalken föreslås gälla från 1 januari 2008 och bli gemensam för heterosexuella och homosexuella par. Alla trossamfund, inklusive Svenska kyrkan måste ansöka om vigselrätt hos Kammarkollegiet. Vigselrätt innebär inte vigselplikt, vigselförrättare har rätt att säga nej. Borgerliga vigselförrättare har dock inte rätt att vägra viga ett samkönat par.
Den statliga utredningen ska nu ut på remiss.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om