– När vården som arbetsplats blir för tung och den etiska stressen för tuff så letar sjuksköterskorna efter alternativa karriärvägar, säger Sofia Lindström.
Arbetsmiljön i vården har försämrats under covidpandemin, enligt en opinionsundersökning som Novus gjort på uppdrag av Vårdförbundet genom att fråga 1400 sjuksköterskor om inställningen till jobbet.
– Det vi var rädda för när vi gick in i pandemin med en väldigt hårt pressad sjukvård var att man inte skulle orka.
Var fjärde sjuksköterska funderar på att säga upp sig och sju procent överväger att lämna vården helt, enligt undersökningen.
– Man får inte rätt förutsättningar. Det kan handla om en dags introduktion istället för fyra veckor. Dessutom går arbetet i högre grad ut över ens sociala liv. Vi har medlemmar som redan slutat helt eller sjukskrivit sig, säger Sofia Lindström.
Bara sex av tio sjuksköterskor upplever att de haft den utrustning som behövts under coronakrisen. Det finns oro att bli smittad och för att smitta anhöriga, visar undersökningen. En majoritet av de som arbetar med covid-19 upplever att patientsäkerheten har försämrats. En tredjedel av de tillfrågade upplevde etisk stress över prioriteringar mellan patienter.
Vårdförbundet tycker att besparingsåtgärderna på Ackis kommer vid fel tillfälle.
– Vi har fått statliga medel från regeringen. Använd dem, sätt arbetsmiljön i första hand, säger Sofia Lindström.
Akademiska prioriterar arbetsmiljön men patientflödet gör ändå att personalen har haft ett tufft år, säger Anna Wadenhov, HR-direktör.
– Vi gör verkligen vårt yttersta för att ge våra medarbetare bästa möjlig stöd, och bästa möjliga vård till sjukhusets patienter. Våra medarbetare kämpar på och vi alla hjälps åt. Många är trötta och än är pandemin inte över, säger hon.
Därför har bemanningsfrågan varit central under pandemin.
– Vi har rekryterat, reaktiverat vårdpersonal som arbetat administrativt, tagit in den hyrpersonal som vi har kunnat kontraktera samt lånat in personal från andra förvaltningar och privata vårdgivare.
Extra insatser har gjorts för personalens psykiska hälsa.
– Vi har stärkt det krisstöd som finns och våra chefer är extra uppmärksamma avseende deras medarbetares välmående, säger Anna Wadenhov.