Stor ökning bland förtidsrösterna inför valet

Var femte röstberättigad Uppsalabo har redan förtidsröstat i EU-valet och folkomröstningen. "Vi ser en ganska kraftig ökning jämfört med 2019", säger Åsa Nilsson Bjervner, valkanslichef på Uppsala kommun.

Gränbystaden är den mest besökta vallokalen i Uppsala kommun, därefter kommer stadshuset, stadsbiblioteket och Ekonomikum.

Gränbystaden är den mest besökta vallokalen i Uppsala kommun, därefter kommer stadshuset, stadsbiblioteket och Ekonomikum.

Foto: UNT

Uppsala2024-06-07 12:13

Inför årets EU-val (den 9 juni) är drygt 183 000 personer i Uppsala kommun röstberättigade till EU-valet. Ytterligare cirka 14 500 personer är röstberättigade i enbart folkomröstningen, enligt Åsa Nilsson Bjervner.

Valmyndigheten, som sammanställer antalet förtidsröster, har viss eftersläpning i sin statistik. Men fram till i onsdags finns tydliga siffror: Då hade drygt 38 000 personer röstat, alltså cirka 20 procent av alla som är röstberättigade i Uppsala kommun.

Förra EU-valet, år 2019, var cirka 166 000 personer röstberättigade inför EU-valet. Vid samma tidpunkt hade då drygt 27 000 kommuninvånare röstat, alltså 16,6 procent.

undefined
Även nationellt har intresset för att förtidsrösta ökat. Enligt Valmyndigheten har antalet personer som förtidsröstat i hela Sverige ökat med minst 32 procent jämfört med EU-valet 2019.

Andelen förtidsröster har alltså ökat med 3 procentenheter i år jämfört med förra EU-valet – vilket är drygt 11 000 fler Uppsalabor. Det följer trenden, som visar att intresset för att förtidsrösta ökar år från år, enligt Åsa Nilsson Bjervner.

– Men det är inte helt jämförbart eftersom vi i år har folkomröstningen samtidigt som EU-valet och vi inte kan se än vilket val personerna har röstat i. Det kan påverka att statistiken går uppåt. Fler är ju röstberättigade nu jämfört med 2019, men det är mycket på grund av folkomröstningen, konstaterar hon.

Årets förtidsröstning har varit öppen sedan den 22 maj. Att extra många valt att rösta i förväg tror Åsa Nilsson Bjervner har att göra med långhelgen som i år hamnade i anslutning till valdagen.

undefined
Åsa Nilsson Bjervner är chef för Uppsala kommun valkansli.

– Många är bortresta eller har annat för sig. Det var ju student den 5 juni och sedan nationaldag, och nu är det lovdag för många, säger Åsa Nilsson Bjervner på fredagen.

Även tidigare år har Uppsala kommun stuckit iväg från resten av länet. Vid det förra EU-valet 2019 var det totalt 14,7 procent i Uppsala län som förtidsröstade. I år har hittills 18,3 procent av länsborna gjort detsamma.

Totalt var det 58,9 procent av länsborna som röstade i EU-valet 2019 – och 63 procent av invånarna i Uppsala kommun.

undefined
Gränbystaden är den mest besökta vallokalen i Uppsala kommun, därefter kommer stadshuset, stadsbiblioteket och Ekonomikum.

Alla som är folkbokförda i Sverige, är svenska medborgare eller tidigare medborgare i något av EU:s medlemsländer har rösträtt i EU-valet. I Sverige är åldersgränsen 18 år.

Vad gäller folkomröstning får alla rösta som är över 18 och är folkbokförda i Uppsala kommun.

Vet du inte hur du ska rösta än? 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!