Var femte flicka har tagit cancervaccin

En femtedel av Uppsalas flickor mellan 11 och 20 år har tagit vaccin mot livmoderhalscancer. En hög siffra vid en jämförelse med bland annat Botkyrka. Studier visar att vaccineringen delvis är en kostnadsfråga. Men snart blir vaccinet gratis.

Uppsala2009-12-04 07:00
HPV-viruset är ett sexuellt överförbart virus, som orsakar allt­ifrån godartade vårtor till kondylom. Både flickor och pojkar kan drabbas. Men viruset är främst farligt för flickor som kan drabbas av livmoderhalscancer.
Bristen på kunskap om vaccinet bekräftas av en ny studie vid Uppsala universitet. Endast tretton procent av Uppsalas gymnasieelever kände till viruset och ännu färre visste att det fanns ett vaccin. Ändå var åtta av tio positiva till att vaccinera sig. Största hindret ansågs vara den höga kostnaden.

Uppsala ligger just nu lite över rikssnittet vad gäller vaccineringsbenägenhet. Här har 20 procent av flickor mellan 11 och 20 år tagit HPV-vaccinet.
- Det är en oväntat hög siffra med tanke på att få känner till viruset och att vaccinet är dyrt, säger Tanja Tydén, professor i vårdvetenskap på Uppsala universitet.
Skillnader mellan kommuner tyder på att vaccinationen är en kostnadsfråga. 34 procent av flickorna i Danderyd har vaccinerat sig jämfört med sex procent i Botkyrka.
- Det är alldeles för få som vaccinerar sig i dag för att uppnå ett folkhälsoskydd mot livmoderhalscancer. För det bör man komma upp i 70 till 80 procent, säger Pär Sparén, professor i medicinsk epidemiologi vid Karolinska Institutet.

Därför har Socialstyrelsen bestämt att HPV-vaccinet ska ingå i den allmänna skolvaccinationen för 11-åriga flickor från och med nästa år. På så sätt hoppas man kunna ge ett skydd innan den sexuella debuten. Tanja Tydén gläds över beslutet, men varnar för att vaccinet kan ge en falsk trygghet.
- Vaccinet skyddar bara mot HPV-typerna 16 och 18 som orsakar 70 procent av alla fall av livmoderhalscancer. För att få ett säkrare kompletterande skydd mot HPV-smittan ska man använda kondom som preventivmedel. Men det viktigaste är att kvinnor fortsätter att ta gynekologiska cellprover trots att de har vaccinerat sig, säger hon.

Drygt hälften av dem som har fått livmoderhalscancer har inte tagit några cellprover på flera år. Efter att cellförändringar upptäcks tar det upp till 20 år innan en tumör bildas. HPV-viruset är det vanligaste sexuellt överförbara viruset och de flesta bärarna får inga symptom. Men varje år drabbas drygt 400 kvinnor i Sverige av livmoderhalscancer. Cirka 150 dör årligen av denna cancerform.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!