Uppsala har gott om kaféer, men variationen kan vara bedräglig. City har hittat några leverantörer som har sina fingrar med i degen på många håll. Bageri Brantingstorg och Triller Mat och Bröd i Bergsbrunna är två storbakare, som levererar till många av stans kaféer. Men Sätrabagarn är bageriet som säljer till flest av fiken i city, bland andra Café 018, Café Latte, Hugos och Joels skaffar delar av sitt sortiment därifrån.
Vi följer de mjöliga spåren ut till Norby, för att titta in på Sätrabagarn som har tio anställda. Skalan på verksamheten är rätt imponerande; jättejästklumpar, stora byttor, och degkrokar som skulle kunna krossa en mindre person. Här går det åt runt 130 ton vetemjöl per år – 2500 kilo i veckan. Konditorn Sanna Blom började jobba två timmar tidigare än vanligt i natt, redan kl 01. Hon tycker att allt med jobbet är skoj, med vissa särskilda favoriter.
– Det som är roligast att göra är tårtor och bakelser. Jag har gjort en Barbietårta som var väldigt rolig, säger hon.
Det är Roger Lindgren som driver bageriet, tillsammans med Josephine Lindgren.
Varför tror du att ni blivit så populära?
– Jag hoppas ju att det är bra grejer, vi försöker göra saker som folk vill ha. Jag lyssnar på kunderna. Men det är svårt att få dem att köpa nya grejer, det är traditionsstyrt. Chokladbollar, det ska alla ha, svarar Roger Lindgren.
Tillbaka till fiken. Många av stans kaféer använder flera olika leverantörer, ett exempel är Café Årummet. Där väljer ägaren Selahattin Karakas bakverk från just Sätrabagarn, men även Bageri Brantingstorg och La Casita i Bromma, och han har svårt att räkna upp exakt vad som kommer varifrån.
– Vi jobbar med några olika bagerier och plockar ihop. Jag har alltid jobbat blandat, jag tycker att våra kunder är värda det bästa, säger Selahattin Karakas.
Sedan finns det vissa som sticker ut när det gäller leveranser, som Uroxen.
– Vi köper faktiskt från Willys här i stan, oftast från butiken på Kungsgatan, berättar Folke Kumlin som driver kaféet på S:t Johannesgatan - där man också serverar en del hembakat fikabröd.
Men fortfarande bakar många av stans fik precis allt själva (förutom glutenfritt, som måste produceras i separata bagerier). Ofvandahls och Fågelsången är några av de som står på egna ben. Vilket förstås kräver rejält morgonpigga anställda.
– De första bagarna börjar klockan fyra på morgonen, berättar Elias Dal, som jobbar på Fågelsången.
VARIFRÅN KOMMER BRÖDET? CITY KARTLÄGGER 33 AV STANS KAFÉER
Bakar allt själva
KulturKaféet
Sysslomansgatan 1
Walmstedtska gården
Allt bakas i Kulturköket i Håga av kaféts egen personal. Mjölet kommer från Sjelins i Vattholma. Det är kravmärkt och odlas och mals på plats.
Savoy
Ringgatan 35
Bakar allting själva på plats. Köper sitt mjöl från Kobia, en fullsortimentsleverantör i konditori- och bageribranschen med försäljning/lager i Hässleholm, Göteborg och Tyresö.
Landings
Kungsängsgatan 5
Allting bakas på plats på Kungsängsgatan, men Landings har också en filial i S:t Persgallerian, där man alltså bara säljer. Mjölet kommer från Nordmills, Mälardalens kvarn, större delen från Upplandsbönderna.
Fågelsången
Munkgatan 3
(vid Svandammen)
Allt bakas på plats. Mjölet kommer från Kobia, som har cirka 800 kunder i Sverige och ingår i Abdon Mills.
Centralkonditoriet
Vretgränd 16
Allting bakas på plats. Mjölet beställs från en firma som heter KåKå, och är Sveriges ledande leverantör av bageriingredienser. Har filialer i Örebro, Stockholm och Lomma bland annat.
Ofvandahls
Sysslomansgatan 5
Allt bakas på plats i bageriet bakom serveringen. Mjölet köps från en mjölnare i Stockholm och är närproducerat.
Forsa
Dragarbrunnsgatan 35
Allt bakas på plats. Mjölet kommer från en kvarn i Strängnäs som har sina leverantörer runt om i Mälardalen.
Bröd från en enda leverantör
Café Alma
Universitetshuset
Köper in allt från cateringfirman Cajsas kök, som driver kaféet.
Café Lilla Valvet
Vaksalagatan 19
Köper allt från Sätrabagarn.
Coffeehouse by George
Bangårdsgatan 13 och Centralstationen
Får allting från Brödernas Family i Stockholm.
Espresso House
S:t Persgallerian
Espresso House får sina bageriprodukter från ett eget bageri i Malmö, som levererar till kedjans alla fik.
Café Två Gummor
Sjukhusvägen 2
Köper allting i bröd-, bull- och kakväg från Triller.
Fofos café
Saluhallen
Köper allting från Sätrabagarn.
Barista
Svartbäcksgatan 14
Både mackor och fikabröd kommer från Svensk Cater i Gävle. Kedjan Svensk Cater ägs av Euro Cater A/S och finns på 20 orter.
Kardemumma
Stadsbiblioteket
Allt bakas av Triller som driver Kardemumma. Bageriet ligger i Bergsbrunna tegelbruk, mjölet kommer från Saltå kvarn.
Waynes coffee
Dragarbrunnsgatan 29
Wayne’s bageri ligger i Stockholm, bakar utifrån Wayne’s-kedjans egna recept och levererar till alla butiker. Enskilda butiker beställer via centralkontoret i Stockholm. Där vill den City pratar med (Gunilla Månsson) dock inte säga vad bageriet heter.
Blandar leverantörer och eget bakande
Uroxen
S:t Johannesgatan 18
Köper från Willys, oftast från affären på Kungsgatan. Willys i sin tur har bake-off (bullar, bröd etc. levereras alltså djupfrysta och gräddas i butiken). Men Uroxen bakar också en del av fikabrödet själva.
City Life
Åhlénshuset (Stora torget)
Fikabröd från Chokladhjulet och Delicato, matbröd och fikabröd från Dafgårds och Menigo Foodservice. Säljer även mycket från Fazer Amica, som driver City Life-kedjan.
Café Tar
Sysslomansgatan 9
Köper in italienska kakor från Göteborg (märke okänt). Muffins, bullar och baguetter från Bageri Brantingstorg. Foccaccia från Italien.
Café MK
Missionskyrkan, S:t Olofsgatan 40
Mest från grossisterna Martin Ohlson och Servera. Allt levereras som bake-off,det vill säga gräddas på plats i kaféet. Har muffins från Zakéus och lite kakor från The House of Fair Trade.
Café Årummet
Östra Ågatan 9
Jobbar med några olika bagerier och plockar ihop; Sätrabagarn, Bageri Brantingstorg, La Casita i Bromma i Stockholm.
Café Öfre Slotts
Övre Slottsgatan 9
Bröd från Willys och Axfood, bullar från Axfood. Köper själva av grossisten i Kungsängen.
Café 018
S:t Olofsgatan 30
Smörgåsbröd och fikabröd köps från storbageriet Brödernas Family i Stockholm, och från Sätrabagarn. ”Vi plockar det bästa av varje”.
Hugos
Svartbäcksgatan 21
Bröd och vissa bullar och bakverk kommer från Sätrabagarn. Man bakar också mycket eget i kak- och pajväg.
Katedralkaféet
Domkyrkoplan 7
Brödet köps från Triller, liksom tårtor, biskvier och godbitar. Bakar själva egna pajer, samt morotskaka, chokladbollar, arraksbollar, äppelkaka.
Kafé Lyckan
S:t Johannesgatan 23 A
Bakar allt fikabröd själva på plats, mjöl köps från Servera. Enda undantaget är matbrödet – det görs som bake-off i butiken och levereras också det från Servera.
Café Carolina
Dag Hammarskjölds väg 1
Matbröd och bullar från Sätrabagarn, kakor från Delicato.
Storken
Stora Torget 3
Bakar det mesta själva, övrigt kommer från olika bagerier i Uppsala. Matbröd och bullar levereras från Gekå-bageriet, men även från Sätrabagarn.
Café Latte
Drottninggatan 5
Köper sitt bröd från Sätrabagarn (t.ex frukostbröd, ciabatta, morotskaka). En del kommer också från grossister som Carolines Kök (marknadsledande leverantör av färsk färdigmat till kafé- och butiksmarknaden), ibland köps, foccacia, panini och kladdkaka därifrån. Småkakor från Delicato.
Kafé Linné Konstantina
Svartbäcksgatan 24
Bullar från Triller, kakor från Brödernas Family.
Cappucino
Svartbäcksgatan 26
Mackbrödet kommer från Bageri Brantingstorg, de flesta kakor och bullar från Sätrabagarn. Vissa lättare grejer bakas på plats, som baklava och snickerskakor.
Joels
Östra Ågatan 59
Bakar ibland kladdkakor och sockerkaka. Fullkornsbröd/grovt bröd köps från Bageri Brantingstorg. Vanligt mackbröd samt kakor och bullar från Sätrabagarn.
Broströms
Östra Station, Godsmagasinet
Bakar allt fikabröd själva. Matbrödet kommer Bageri Brantingstorg, surdegsbröd från Triller. Råvarorna från Nelins.