Var åttonde kommunanställd känner sig kränkt

Var åttonde anställd i Uppsala kommun anser sig kränkt på arbetsplatsen. Drygt hälften av de anställda känner sig psykiskt utmattade efter arbetsdagens slut. Trots det upplever 90 procent arbetet som meningsfullt.

Uppsala2007-01-11 00:01
Under hösten genomfördes en personalenkät bland samtliga 12 000 anställda i Uppsala kommun. Närmare 9000 personer besvarade enkäten.
Syftet med enkäten har varit att ta reda på hur de anställda uppfattar kommunen som arbetsgivare.
- Den stora gåtan är att så många är stolta och känner glädje i arbetet, men ändå är missnöjda med kommunen som arbetsgivare. Det här måste vi titta närmare på, säger Gunnar Hedberg, kommunstyrelsens ordförande (m).

God kompetens
Enkäten omfattar en mängd frågor och påståenden som de anställda besvarat. Tillsammans utgör frågorna en så kallade Nöjd Medarbetar Index (NMI). Enkätsvaren ger Uppsala kommun ett värde på 4,45 på en sexgradig skala. Värdet ligger i nivå med flera liknande undersökningar riket.
Undersökningen visar på goda resultat när det gäller befogenhet, krav och kompetens.
Två tredjedelar är stolta över sitt arbete, 65 procent tycker att det är roligt att gå till jobbet och 82 procent säger sig ha ett meningsfullt arbete.

Chefsfrågan känslig
Men när det gäller ledarskap, stress och kränkning av medarbetare eller chef är det illa.
Det som väckt störst förvåning är antalet medarbetare som uppgett att de känner sig kränkta på arbetsplatsen - 12,7 procent. Motsvarande siffra för jämförbara undersökningar i riket ligger på 8 procent.
- Många känner sig kränkta, det är oacceptabelt. Vi vet inte varför, men det måste vi ta reda på, säger Eva Molin, personaldirektör vid Uppsala kommun.

Många okända anledningar
Det är endast i få fall som medarbetarna uppgett skälet till varför de känner sig kränkta:
Kön, 162 personer
Etnisk härkomst, 81 personer
Handikapp, 35 personer
Sexuell läggning, 19 personer
Okänd anledning, 969 personer
- Jag har träffat medarbetare som känner sig kränkta för sin lön. Men det är viktigt att ta kränkningarna på allvar. Vi måste ned på olika verksamhetsområden och se vad som ligger bakom, säger Kenneth Holmstedt, stadsdirektör vid Uppsala kommun.

Efterlyser klarare begrepp
Karolina Hilding, kommunalråd (fp) undrar: Vad är en kränkning?
- Det är lätt att använda ordet, vi måste gå djupare in i den här diskussionen. Vad är det egentligen?
Oppositionsrådet Lena Hartwig (s), instämmer:
- Vi har nästan tusen oidentifierade kränkningar. Vi måste gå vidare och se vad det är.
Undersökningen visar också att anställda är missnöjda med ledarskapet. Två av tio anser exempelvis att deras närmaste chef inte tar tag i de konflikter som uppstår på arbetsplatsen.
- Det här visar bara att vi måste fortsätta vårt arbete med ledarutbildning, säger Kenneth Holmstedt.
Eller som personaldirektör Eva Molin säger: "Det är bara att gneta vidare med chefsprogrammen".

Fritiden påverkas
Stress är ytterligare en faktor som får dåligt betyg i undersökningen. Drygt hälften av medarbetarna känner sig ofta så psykiskt utmattade efter dagens slut att det påverkar deras fritid.
Niclas Malmberg, kommunalråd, (mp) ser det som ett argument för att införa förkortad arbetsdag.
- Kraven på arbetet ökar hela tiden. Högre krav måste kompenseras med kortare arbetstid för att få tid för återhämtning.
Kommunalrådet och kristdemokraten Gustaf von Essen påpekar att 80 procent av de kommunanställda är kvinnor, "och efter arbetsdagens slut går de hem till ett nytt åtagande".
Resultatet från undersökningen ska användas som stöd för fortsatt utvecklingsarbete. För att kunna analysera resultatet ytterligare ska enkätsvaren brytas ned på olika verksamhetsområden i den kommunala organisationen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om