Väntrummen ska bli trevligare
I vårdens väntrum sitter de flesta förr eller senare - och i värsta fall länge. Men kvalitén på landstingets väntrum är skiftande. Nu ska riktlinjer införas för att göra patienternas väntan trivsammare.
Foto: Patrik Lundin
Ibland räcker det med några minuter. Andra gånger tillbringar vi timmar i sjukvårdens väntrum. Det är en ofrivillig, och inte sällan nervös, väntan. Trots det har de inte stått särskilt högt upp på landstingets prioriteringslistor. Särskilt de äldre väntrummen är eftersatta. När byggnaderna planerades hamnade de i skymundan och patienterna förpassades ofta till några stolar i ett kalt, fönsterlöst hörn.
- De äldre väntrummen har förslummats med tiden. Det är en allmän röra med gamla möbler och affischer som satts upp, säger Andreas Bjersby som är projektledare för den offentliga konsten i landstingets lokaler.
Han tycker att det finns en mycket större medvetenhet om väntrummets betydelse i dag, både när nya sjukvårdsinrättningar byggs och när lokalerna ska inredas. Men det är många viljor och krav som ska samverka. Kultur i länet ansvarar för den konstnärliga gestaltningen, landstingsservice för lokalerna samtidigt som den ansvariga vårdverksamheten förstås har egna önskemål. Samarbetet fungerar inte alltid helt friktionsfritt, enligt Andreas Bjersby.
- Vi arbetar för att hitta en väg där alla önskemål kommer fram. I ett väntrum ska det finnas god belysning, bra sittmöjligheter, något att titta på och möjligheter att fördriva oron. De nya väntrummen har överlag blivit väldigt bra. Men landstingets äldre väntrum är röriga, säger Andreas Bjersby.
Åke Forsgren, som arbetat med konstnärlig gestaltning i landstingets lokaler sedan 25 år tillbaka, tycker också att kvaliteten på väntrummen blir allt bättre.
- För tio år sedan var de flesta trista. Nu finns en förståelse för att hela kedjan är viktig, från det att man blir kallad till man lämnar sjukhuset. Det är mer fokus på patienten.
Det största problemet tycker han är att det saknas fönster i många väntrum. När det byggs nytt lägger man helst väntrummen vid husfasaderna, tidigare planerades de nästan alltid i fönsterlösa utrymmen inne i husen.
- Det har kommit nya tankar om ljus och naturens kraft. Utan fönster kan man känna sig instängd och processad, säger Åke Forsgren.
Just nu arbetar landstingsservice, som förvaltar landstingets lokaler, med att ta fram riktlinjer för hur väntrummen ska se ut. Riktlinjerna ska fungera som en utgångspunkt för hur väntrummen ska vara utrustade och vilket uttryck landstinget vill att de ska ge.
- Det är ganska stora och knepiga frågor. Vad är viktigt för patienten? Personalen? Det kan vara allt från teknik, handikappanpassning, belysning, färgsättning, konstnärlig utsmyckning till vad vi vill att landstinget ska stå för, säger Lena Lundqvist som är chef för lokalutvecklingsavdelningen.
Nyligen lyftes även väntrumsfrågan hos landstingspolitikerna. Björn Lidman (MP) föreslog att landstinget ska sätta upp tavlor med uppländska landskap i väntrummen av "hälsofrämjande skäl".
- Många väntrum jag sett behöver en lugnare atmosfär. Man ska känna att man kan få möjlighet att varva ned. Det är vetenskapligt bevisat att naturen påverkar oss positivt och hjälper läkningsprocessen.
Förslaget röstades dock ned.
- Det är inte vi politiker som ska bestämma hur väntrummen ska se ut. Det är en frihet som varje vårdgivare ska ha, säger landstingsrådet Ismail Kamil (FP).
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!