Efter åtta år i utanförskap återtar vänsterblocket makten i Uppsala läns landsting. Enligt landstingsstyrelsens nye ordförande, Börje Wennberg (S), kommer politikerna att utöva sitt inflytande över sjukvården - mer än vad alliansen gjort.
– Jag tror att politiker kan påverka. Det måste ha en betydelse vilka som sitter vid makten.
Något budgetförslag har Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet inte spikat ännu. I stället presenterades en rad intentioner för sjukhusvården och primärvården, samt de landstingsråd som förväntas leda arbetet med att få bukt med ett underskott på 300 miljoner kronor vid Akademiska sjukhuset.
I ett manifest utlovar partierna "krafttag för att återskapa en god kvalitet i vården".
Det har gått åtta år sedan ni satt vid makten. Vad är det som har försämrats?
– Politiken har retirerat från alltför många frågor. Personalpolitiken är kanske det tydligaste exemplet, säger Börje Wennberg.
Var är kvaliteten dålig?
– Det som framförallt noterats är tillgängligheten och bemötandet, där ligger vi illa till. Däremot ligger vi på hög nivå i vårdkvaliteten.
Akademiska sjukhuset och lasarettet i Enköping ska ges "stabila förutsättningar och realistiska budgetar". Börje Wennberg tycker att goda förutsättningar finns i den budget som antogs i början av sommaren, men att flera justeringar kan krävas före årsskiftet.
Den nya majoriteten säger att landstingsskatten förblir oförändrad 2015, men att politikerna kommer att bli mer synliga.
– Vi kommer att ha ett mycket mer aktivt förhållningssätt. Vi har en vilja att var med och forma verksamheten. Vi tycker inte att vi ska titta på när saker och ting händer.
Ett särskilt personalutskott inrättas med syfte att ha ett övergripande ansvar för personalfrågor och säkerställa att regler och kollektivavtal efterlevs.
Inom det nya majoritetsblocket ryms alltifrån viljor att tillåta privatiseringar till att förbjuda dem helt. Nu har partierna kommit överens om att stoppa tidigare beslutade men ännu ej genomförda privatiseringar. Tillsammans utlovar de ansvar för att specialistvården i så stor utsträckning som möjligt ska bedrivas i landstingets egen regi.
Primärvården ska, enligt planerna, få så kallade hälsocentraler där man arbetar förebyggande med folkhälsan. Mödra- och barnhälsovården ska samordnas mer med vårdcentralerna. Även särskilda äldrecentraler är under utredning. Vidare utlovas att besöksavgifterna för barn och ungdomar tas bort.