Allt är inte som förr: "Skönt att kramarna försvann"

Pandemin som härjar i samhället har påverkat oss på många sätt. "Den har gjort att vi kommit ännu närmare varandra som familj och inneburit att vi börjat göra mera saker tillsammans", säger Uppsalabon Henrik Westberg.

För familjen Westberg-Sjödin med Noah, Frida, Henrik, Meja och hunden Ebbe innebar pandemin att de började göra ännu mera saker tillsammans.

För familjen Westberg-Sjödin med Noah, Frida, Henrik, Meja och hunden Ebbe innebar pandemin att de började göra ännu mera saker tillsammans.

Foto: Kjell Sjöberg

Uppsala2022-03-27 17:27

I början på februari avvecklades majoriteten av coronarestriktionerna i Sverige. Då sa statsministern Magdalena Andersson (S): "Det börjar bli dags att öppna upp Sverige igen".

Men pandemin är fortfarande närvarande och påtaglig hos Uppsalabor som tidningen pratat med. Till viss del har man tagit med sig vanor som man skaffade sig under restriktionstiden.

undefined
För familjen Westberg-Sjödin med Noah, Frida, Henrik, Meja och hunden Ebbe innebar pandemin att de började göra ännu mera saker tillsammans.

– Under pandemin har vi fått ännu mera tid för varandra och började gör massor av saker ihop. Exempelvis olika utflykter ut i skog och natur. Det är något som fortfarande lever kvar och som vi kommer att fortsätta med, förklarar Henrik Westberg.

Sambon Frida Sjödin konstaterar att risken att bli smittad fortfarande är påtaglig.

– Så att hålla avstånd till andra i affärer är viktigt liksom att undvika exempelvis fotbollsmatcher med mycket publik.

Kerstin Carlsson är inne på samma linje som Frida Sjödin.

– Det där med att hålla på och kramas gick det nästan inflation i innan pandemin. Nu under pandemin har nästan allt sådant försvunnit. Jag håller fast vid det fortfarande och kör med hand- eller armbågshälsning. Någon gång i undantagsfall delar jag ut en kram.

Kerstin Carlsson berättar att hon är ute och rör sig en del i samhället, men hon förklarar att hon försöker undvika större folksamlingar.

undefined
Uppsalabon Kerstin Carlsson berättar att hon börjat lägga mera pussel under pandemin.

Riksdagen har beslutat att från den 1 april klassas inte covid-19 som allmänfarlig eller samhällsfarlig sjukdom.

Vid Fyrisån nere vid vindbron träffar tidningen Pia Göransdotter från Nåntuna som är ute på en cykeltur.

– Pandemi eller inte.Vi kommer att få leva med den här smittan på ett eller annat sätt i flera år. Därför finns det ingen anledning att släppa på alla försiktighetsåtgärder bara för att coronan inte länge klassas som en allmänfarlig sjukdom. Jag undviker exempelvis bussar och andra trånga utrymmen, säger Pia Göransdotter.

undefined
Pia Göransdotter menar att vi kommer att få leva med efterdyningarna av pandemin i flera år. Hon förklarar att hon undviker stora folksamlingar och bussresor.

Inte långt från Pia Göransdotter står de båda 80-åringarna Berit och Ove Andersson. De har precis sett en grönfink i sina kikare.

– Vi har hållit oss på vår kant under hela pandemin och varit hemma, handlat eller dragit ut och kollat på fåglar. Jag försöker sköta mig när jag går till affären och handlar och använder munskydd. Men efter avvecklingen av restriktionerna har man kanske blivit lite slapp, men jag kämpar för att sköta mig, förklarar Berit Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!