Genom bland annat en modell i skala 1:500 vann de 20 högstadieeleverna på Gottsundaskolan andra pris på 15 000 kronor, av totalt 68 tävlande skolor. Bakom tävlingen Future City står organisationer inom samhällsbyggnadssektorn. Temat för i år var hållbart byggande med så lite miljöpåverkan som möjligt.
– Vi har byggt våra hus i blocksystem, när huset rivs kan man återanvända blocken som de är eller återvinna dem, säger eleven Christoffer Johansson.
Gällande energiförsörjningen har de letat efter nya innovationer.
– Vi har solpaneler men även så kallade windstalks, när de svajar i vinden alstrar de ström. Vi hittade en prototyp för det i Illustrerad vetenskap, säger Fabian Högberg.
Eftersom det i framtidsstaden råder förbud mot personbilar finns det ett enskensbanesystem med spårvagnar.
– Den är en bana som kan ta runt människor på 20 minuter, och miljövinsten är att den går på el, säger Sergej Brändén .
Genom särskilda odlingsbalkonger och växthus på tak och mark, ska staden förse sig själv med säsongens grönsaker och frukt. Förhoppningen hos eleverna har varit att allt ska kunna existera i framtiden.
– Vi har jobbat med att allt måste vara möjligt, det ska kunna gå att genomföra i verkligheten, säger Christoffer Johansson.
Vann pris för framtidsstad
Solpaneler, odlingsbalkonger och spårvagnsystem. Det är några av beståndsdelarna i den modell över framtidens stad som elever på Gottsundaskolan byggt. För sitt arbete har de belönats med andrapris i den nationella skoltävlingen Future Ciy.
Christoffer Johansson, Sergej Brändén och Fabian Högberg är tre av de 20 Gottsundaelever som byggt en modell över framtidens stad.
Foto: Linda Eliasson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!