Vann Motala folkracefestival - igen

FOLKRACE. När Benny Svensson var 16 år blev han och hans kompisar intresserade av folkrace. De gick en kurs och gjorde en ”uppkörning” för att bli godkända som folkraceförare, sedan flammade det upp till ett brinnande intresse.

Uppsala2014-02-18 17:17

Benny Svensson är en före detta Märstabo och numera Knivstabo sedan två år tillbaka. Han flyttade för att det krävs ett garage och mycket utrymme att meka för att hålla på med folkrace. Han är medlem i Skepptuna MK och teamet KB-racing. Han kör i princip en tävling varje år, Motala folkracefestival. I år vann han seniorklassen för andra gången.
– Det ska inte gå, det ska inte gå, sade han till Östgöta Correspondenten direkt efter vinsten.

Även om han har kört folkrace sedan han var 16 år tog han en paus efter en andraplats i Motala 1993. Det var inte förrän hans son började intressera sig för sporten som han började tävla igen 2006 med en riktig comeback.
– Jag kom till A-final i första tävlingen jag tävlar i på över tio år, berättar Benny Svensson.

I fyra dagar kvalar man till finalerna på söndagen, de sex bästa bilarna kör i A-finalen. Året därpå tog han sig också till A-final, och vann. I år var det dags för andra vinsten och därmed har lillebror Benny vunnit fler gånger än sin bror Tony Svensson som tog hem segern 1998.

Det kan hända att storebror inte ger sig så lätt. Under Håga-pokalen köpte han en tävlingsbil som står på Benny Svenssons tomt under en presenning. Lyfter man på presenningen ser man en mörbultad, svart Volkswagen med ”Davve” sprejat i vitt på och ett gapande hål där bakrutan brukar sitta. Benny Svensson försäkrar om att den går att köra och att det är insidan som räknas på en folkracebil.

Kanske är folkracebilar inte de snyggaste bilarna, men man får tänka på att det är ett krav att sälja bilen vidare efter att man har ställt upp med den i en tävling. I Sverige är det ett fast pris på folkracebilar, 6 500 kronor.
– Man lägger anbud på bilarna efter tävlingen och sedan lottar man om vem som får köpa den, förklarar folkraceföraren från Knivsta.

På detta sätt motverkar man att prestationen på banan visar hur stor plånbok föraren har. Ju mer pengar man lägger ner på en bil desto större förlust blir det när man måste sälja bilen efter tävlingen.
– Folkrace är en förlustaffär, men det är förbannat roligt, säger Benny Svensson och ler så att ögonen kisar.

I Sverige får man som mest vinna ett tusen kronor i folkracetävlingar. Annat är det i Norge dit han blev inbjuden för att respresentera Sverige i en landskamp mot Norge.
– Där vinner man 50 000, i norska kronor alltså, berättar han.

Han såg fram emot att få representera Sverige och byggde om en Volkswagen efter norska regler. Bilen ser ut som en stenskulptur, alldeles vit med varken registreringsskylt eller lampor. Sedan lyfter ägaren loss hela bakluckan och exponerar en Volvomotor som sätter 230 hästkrafter i den över 40 år gamla karossen. Interiört är den helt nerskalad ner till metallgolvet och med ett rallysäte vid ratten.

Den här bilen är värd mer än 6 500 kronor, men det är det värt, tycker ägaren.
– Norrmännen var inte beredda på att svenskarna skulle ha så kraftiga bilar, men vi ville ju inte bli klådda av norrmän, säger Benny Svensson skämtsamt.
Strax innan tävlingen i Norge gick bilen sönder och han kunde inte delta. Han blev lite besviken eftersom man inte får den chansen ofta, men hoppas att vinsten i Motala sätter honom på kartan som en värdig kandidat nästa år.

Motala folkracefestival firar 30 år om ett år och Benny Svensson har ett tydligt mål: ta hem vandringspriset. Det får endast den som har lyckats vinna festivalen tre gånger göra, och tänk att göra det på en jubileumsfestival.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om