Vanligt kött såldes som ekokött - Brister vid Swedish Meats

Slakterijätten Swedish Meats har sålt konventionellt producerat kött som ekologiskt. Sammanblandningen av kött har gjorts vid slakteriet i Uppsala. Även vid slakteriet i Linköpning finns brister i särhållningen av djur.

Uppsala2004-05-29 00:00
Hur stora mängder felaktigt märkt kött som kommit ut på marknaden är osäkert. Det hävdar organisationen Krav som vid kontroller på Swedish Meats anläggningar funnit allvarliga brister.
Krav har genomfört intensifierade kontroller vid flera av Swedish Meats slakterier sedan slutet av förra året. En rad avvikelser från Kravs regler har påtalats.
De allvarligaste bristerna finns vid slakteriet i Uppsala, och allvarliga avvikelser har konstaterats vid flera tillfällen.

Såg på öronmärkningen
I början av mars upptäckte Krav att kött från minst tre konventionella nötkreatur som slaktats i Uppsala felaktigt sålts vidare som Krav-godkänt kött.
- Vi upptäckte det genom att titta på djurens öronmärkning. De konventionella djuren kom från samma gård som de ekologiska och det kan vara förklaringen till sammanblandningen. Men det är ändå inte acceptabelt, säger Lena Söderberg, vd vid Krav.
Bristerna i hanteringen vid Uppsalaanläggningen gör att Lena Söderberg inte utesluter att konventionellt kött även vid andra tillfällen sålts som ekologiskt.
— Vi vet att det felmärkta köttet kom ut på marknaden. Men var köttet sålts har vi ingen kännedom om. Oavsett detta måste konsumenterna kunna lita på att det Krav-godkända köttet kommer från Krav-godkända djur, säger Lena Söderberg.

Fick inte grovfoder
Vid en annan kontroll i Uppsala konstaterades att för många grisar förvarades i en box och att djuren hade inte fått grovfoder då de stallades över natten. Även detta strider mot Kravs regler. Den otillåtna användningen av elpåfösare vid slakteriet har också fått Krav att reagera och man menar att de personer som varit inblandade i den hanteringen av konventionella grisar även arbetar med ekogrisar.
Bristande rutiner vid Swedish Meats slakterier i Linköping, Kävlinge, Visby, Östersund som nu är nedlagt och Skellefteå har också påtalats. I Linköping är rutiner då det gäller särhållning av djur från olika uppfödningsformer också dåliga.
Camilla Sandenskog, produktchef för det ekologiska sortimentet vid Swedish Meats tycker att hanteringen av ekokött vid slakterierna blivit bättre.
— Det är ett antal punkter där det varit avvikelser men vi har jobbat på att detta ska bli bättre, och vi ska göra extra kontroller. Problemen i Uppsala beror på att vi ändrade datasystem där.

"Jätteallvarligt"
Hur ska man kunna ha förtroende för att Swedish Meats klarar att hålla isär ekodjur och konventionellt uppfödda djur?
— Jag håller med om att det som hänt är jätteallvarligt och att det är viktigt att särhållningen av djur fungerar. Jag hoppas att det ska bli bättre med uppföljningen av djur när datasystemet nu är infört, säger Camilla Sandenskog.
Krav kräver nu att Swedish Meats inom sex veckor tar fram en åtgärdsplan som visar hur man säkerställer att kött från olika produktionsformer inte blandas samman.

Kan bli underkänt
Krav genomför inom kort en extra kontroll vid Uppsalaslakteriet. Förbättras inte hanteringen kommer slakt och styckning av ekologiskt nöt omedelbart att underkännas vid Uppsalaslakteriet. Även vid de andra slakterierna som fått anmärkningar kräver Krav förbättrade rutiner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om