Vanligt att släkting tar över krog
Flera Uppsalakrögare som anklagats för skattefusk har låtit en nära anhörig ta över verksamheten. Därefter har kommunen sagt ja till nytt serveringstillstånd. Det här hoppas politikerna komma åt genom en ny alkohollag.
Den 18 februari 2009 dömdes den före detta delägaren i restaurang Lucullus till tio månaders fängelse, bland annat för skattebrott. Därefter tog en bror till ägaren över och drev verksamheten vidare med ett nytt serveringstillstånd.
På liknande sätt har det har det gått till i krogarna Greken på kajen i Östhammar, restaurang Palermo och restaurang Santorini i Uppsala. Efter att misstankar om skattefusk uppdagats av Skatteverket har verksamheten övertagits av en nära släkting som beviljats ett nytt serveringstillstånd av kommunen.
- Tillvägagångssättet är oerhört irriterande. Om en nära anhörig tar över en restaurang precis efter att skattebrott misstänkts eller avslöjats kan man anta att det kommer att bli problem framöver också, säger Jan Hedvall (KD), ordförande i nämnden för serveringstillstånd vid Uppsala kommun.
För att undvika ett bulvanförhållande, alltså att den sökande personen i själva verket är en skuggperson utan verkligt inflytande, utför tillståndsenheten extra noggranna kontroller om de upptäcker ett släktskap mellan den tidigare ägaren och den som ansökt om nytt serveringstillstånd.
- Restaurangen hamnar i en hög riskklass och vi utför fler kontroller på dem än på andra restauranger, säger Jan Hedvall.
Restaurangerna Lucullus, Santorini och Palermo i Uppsala är de mest uppmärksammande fallen där en släkting tagit över serveringstillståndet efter att den förre ägaren fått det indraget. Men hur vanlig metoden egentligen är, är svårt att svara på.
- Krogar kan ansöka om nytt serveringstillstånd när de får reda på att Skatteverket eller polisen undersöker deras verksamhet. Förnyas tillståndet innan utredningen börjat, får vi aldrig reda på oegentligheterna och kan därför inte agera, säger Fredrik Westerberg, handläggare på tillståndsenheten.
Tidigare i år funderade nämnden för serveringstillstånd på att uppmana regeringen att skärpa lagen. De önskade att det skulle bli svårare för oseriösa krögare att driva sin verksamhet vidare om de fått sitt tillstånd indraget.
- Nu har vi beslutat oss för att inte lämna in någon skrivelse till regeringen. Att försvåra möjligheterna för en släkting att söka serveringstillstånd skulle vara diskriminerande. Bara för att ägaren inte skött sig, behöver det ju nödvändigtvis inte betyda att släktingen inte tänker göra det, säger Jan Hedvall.
Han sätter i stället stort hopp till en ny alkohollag som väntas börja gälla den 1 juli nästa år.
Enligt lagförslaget ska tillståndsenheten kunna utföra en eller flera varningar till oseriösa krögare i ett första skede, utan att det finns grund för återkallelse av tillståndet.
- I dag måste det finnas grund för återkallelse för att vi ska kunna utfärda varningar. Går den nya alkohollagen igenom kan vi ge varningar för mildare förseelser. Varningarna ska ses som en stark markering från vår sida och de ger tillståndsenheten större flexibilitet i sitt arbete, säger Jan Hedvall.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!