Vanligare med tvister vid uppsägningar

Tvister om semesterersättning i samband med uppsägningar har blivit vanligare. HTF i Mälardalen har drivit ett fall i Uppsala vidare till Arbetsdomstolen.

Uppsala2003-12-19 10:37
Enligt tjänstemannaförbundet HTF i Mälardalen har tvister om semesterersättning ökat i antal under hösten.
Fler anställda har varit långtidssjukskrivna innan de blivit uppsagda och en del arbetsgivare vet inte om att sjukdom är semesterlönegrundande upp till 180 dagar per år.
— Just nu har vi många sådana här uppsägningsförhandlingar, säger Gunilla Granberg, avdelningschef på HTF i Mälardalen.
Enligt semesterlagen ska semesterersättningen omfatta tolv procent av den intjänade lönen under semesteråret april-mars. Både föräldraledighet och sjukskrivning upp till 180 dagar är semesterlönegrundande.
— Men många arbetsgivare vet inte om detta eller så vill de inte betala semesterersättningen, säger Gunilla Granberg.

Vill dra av förskottssemester
En del arbetsgivare vill dra av den förskottssemester som den anställde kan ha fått under det första anställningsåret.
— Men arbetsgivaren har inte rätt att göra avdrag för förskottssemester om den anställde inte säger upp sig själv, säger Gunilla Granberg.
HTF har skickat ut kravbrev till arbetsgivare som har betalt för lite i semesterersättning, men i vissa fall hjälper det inte. Facket får gå vidare till en central förhandling.
— Vi har haft flera ärenden under den senaste månaden där vi har fått ut belopp på mellan 20 000—40 000 kronor i semesterersättning till enskilda medlemmar från arbetsgivare som av någon anledning inte följt lagen, säger Gunilla Granberg.
HTF har stämt en arbetsgivare i Uppsala, Uppsala Innebandyallians, i Arbetsdomstolen (se artikel intill).
Problem med semesterersättning verkar vara större inom handels- och tjänsteområdet än inom exempelvis industrin.
— Visst förekommer det enstaka ärenden även hos oss. Men de flesta företag där vi har medlemmar följer reglerna, säger Gunvor Andersson Storck, regionchef på SIF Uppland.
"Arbetsgivarna hårdare"
Inom hennes avtalsområde är det ett större problem att allt fler arbetsgivare pekar ut långtidssjukskrivna och föräldralediga när det förhandlas om neddragningar på en arbetsplats.
— När arbetsgivare får en arbetsbristsituation vill de väldigt gärna sätta upp långtidssjukskrivna och föräldralediga på sin lista. Arbetsgivarna har blivit hårdare, det är stor skillnad jämfört med under den förra lågkonjunkturen, säger Gunvor Andersson Storck.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om