Vanligare med bonus på företag

Fler företag inför bonusavtal för personalen men pengarna kommer inte till jul. Av de bolag UNT varit i kontakt med är det bara Erasteel, Q-Med och elektronikkedjan Siba som betalar ut bonuspengar i december. Offentliganställda får oftast ingen bonus alls.

Jobb i jul ger bonus på Siba. Det är stressigt och mycket folk men ändå roligt, tycker Daniéll Lundqvist, Jenny Berglund och Elin Niklasson.

Jobb i jul ger bonus på Siba. Det är stressigt och mycket folk men ändå roligt, tycker Daniéll Lundqvist, Jenny Berglund och Elin Niklasson.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2007-12-21 23:07
De flesta avtal om bonus- eller vinstdelningssystem finns inom industrin. Ingemar Göransson som är utredare för löner och avtal inom LO uppskattar grovt att 40-50 procent av industriföretagen har det i någon form, och de blir stadigt fler.
- När det gäller arbetsmarknaden som helhet kan det röra sig om tio procent av löntagarna som får bonus i dag, men inte som julbonus. Det förekom bara förr i tiden. Man fick en korg med korv till jul. I dag baseras bonussystemen på företagens vinster, på kvalitet eller produktionsmål, säger han.

Bonusen betalas ut på flera olika sätt och vid olika tidpunkter under året. Bioteknikbolaget Phadia i Uppsala betalar ut sin under våren och har knutit resultatet både till företagets och individens prestation. Sandvik i Gimo delar ut bonus i maj. Den är helt resultatbaserad och kan uppgå till åtta procent av lönen. Ett riktigt bra år kan innebära drygt 20 000 kronor extra i fickan. Holmen paper i Hallstavik betalar ut resultatbaserad bonus månad för månad. Ståltillverkaren Erasteel i Söderfors gör det tre gånger om året, varav en i december.

Q-Med i Uppsala strävar efter att betala ut hela bonusen till jul.
- Vi har ett vinstdelningsprogram som ger samtliga anställda en extra utbetalning. Maximalt handlar det om en månadslön som betalas ut i december om vi kan se att vi nått våra mål då. Annars blir det i januari, säger personalchef Thomas Holmberg.
Inom handeln är bonussystem sällsynta. Anna-Carin Hultberg vid Svensk Handel i Uppland känner bara till den bonus som vissa säljare har som en del av sitt löneavtal.
- Och den kan ju bli högre till jul. Att all personal skulle få bonus utifrån företagets resultat är inte vanligt, säger hon.

Elektronikkedjan Siba har dock infört en egen variant av julbonus. Den tillfaller kassapersonal och baseras på hur mycket de jobbar.
- Det är en intensiv arbetsperiod för oss och vi vill premiera de som jobbar under julhelgen genom en bonus. Den betalas utöver det kollektivavtalet ger. Hur mycket vet jag inte, säger informationschef Sara Widman.
De flesta offentliganställda får ingen bonus alls och de utgör 40 procent av arbetsmarknaden - de flesta är kvinnor och många arbetar inom vården.

UNT: Jobbar Vårdförbundet i Uppsala för att få bonussystem?
- Nej. Vi jobbar för att få upp våra ordinarie löner, säger förbundets ordförande Agneta Wiberg.
För arbetsgivarna är bonus ett sätt att skapa delaktighet och öka motivationen hos de anställda. LO och IF Metall ser med blandade känslor på systemet.
- Vårt mål är att skapa så mycket fast grundlön som möjligt. Bonussystemen ökar i Uppland och det är bra så länge de fungerar som grädden på moset. Blir skillnaden för stor så urholkas grundlönen och det är den man ska leva på, säger Sven-Gunnar Carlsson, ombudsman vid IF Metall i Uppsala.
FAKTA Bonus

Bland de stora företagen är det vanligt med någon form av system med rörlig ersättning till de anställda. Vinstdelning beslutas av företagets aktieägare på årsstämman. Resultatlön är en rörlig löneform som beror på resultatet av arbetet. Vinstdelningssystem är mindre vanliga än resultatlönesystem. De pengar som betalas ut betraktas som lön och beskattas därefter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om