– Det fanns inga idolporträtt på väggarna i mitt flickrum – ingen jag kunde se upp till och känna igen mig i. Det vill jag ändra på för de generationer som växer upp nu, säger 22-åriga Uppsalabon Vanessa Kamga.
Det är egentligen ganska nyligen hon lade basketen på hyllan och bytte till friidrott. Nu är hon landets bästa kvinnliga diskuskastare och har representerat Sverige i både VM, EM och landskamper. I fjol vann hon tillbaka SM-guldet i diskus på hemmaplan i Uppsala.
– Det är bara OS kvar, säger Vanessa Kamga.
När vi träffas har hon precis hållit den sista utbildningsdagen för Kamgapowers unga ledare – ett sorts nätverk av idrottsintresserade tjejer i 14-16årsåldern i Gränby och Gottsunda som hon träffat på workshops och föreläsningar under våren.
– Jag har tagit kontakt med de tjejer som jag sett har tänt till lite extra och ville lite mer. Jag frågade om de skulle vara intresserade av en utbildning om hur man leder organiserade idrottsaktiviteter.
Utbildningen har pågått i en dryg vecka och nu kan tjejerna själva organisera sig.
– Eftersom jag växte upp utan den sortens förebilder tycker jag det känns fantastiskt dels att få inspirera de här tjejerna – men också att de nu kan inspirera andra. Unga tjejer behöver höra att de kan bli vad de vill, var de bor ska inte sätta stopp för det.
Själv föddes hon i Vilhelmina men flyttade till Gävle i förskoleåldern. I grundskolan upptäckte hon basket och ville gå på idrottsgymnasium.
– Det var basketen som tog mig till Uppsala, säger hon.
Väl i Uppsala var det dock inte så himla lätt. Gävle hade en bra basketkultur som hon trivdes i. Men att flytta till Uppsala och bo själv för första gången i en stad där hon inte kände någon var tufft.
– Det var många nya situationer på samma gång och samtidigt försökte jag hitta min plats i laget, vilket gjorde att jag tappade glöden kan man säga, säger Vanessa Kamga.
Hon började prova nya idrotter och i friidrottsstaden Uppsala fick hon en ny passion.
– Jag hade bara provat friidrott en gång innan. Det var i åttaårsåldern och jag har inte riktigt några minnen från det men det var min mamma som påminde mig.
Snart hade hon tagit sitt första SM-guld och vunnit flera juniortävlingar.
– Jag slängdes in i elitfriidrotten. Efter gymnasiet hade väl många tjejer i min ålder tankarna på att ta ett jobb någonstans eller ta ett sabbatsår men jag ville ge järnet.
Idrott och träning tar mycket tid för henne. Nästa år blir det både VM och EM.
– Det kommer vara ett stort år för friidrotten, säger Vanessa Kamga.
Men hon jobbar samtidigt med föreläsningsserie som ska öka ungas självförtroende genom idrott och inkludering.
– Jag har träffat över 200 ungdomar i Uppsala – bland annat på Gränbyskolan bara nu i vår.
Mångfalden och representationen av olika utseenden inom den svenska elitidrotten är väldigt begränsad, menar hon. Därför är det svårt för unga tjejer att föreställa sig det fritidsintresset som ung tonåring.
– Jag jobbar just nu med projektet Kamgapower för att göra idrotten mer inkluderande och då fokuserar jag på idrottsfattiga områden som exempelvis Gottsunda och Gränby.
Gottsunda och Gränby är socioekonomiskt utsatta områden med hög andel barn till utlandsfödda föräldrar. Det finns många skäl till att inte lika många väljer att satsa på idrottskarriärer, men där tror Vanessa Kamga att hon kan vara en motvikt.
– Jag vill bekämpa rasistiska strukturer och vara med och skapa ett mer inkluderande samhälle. Då tror jag att idrotten kan vara viktig.
Hon tror att idrottsrörelsen kan ha en integrerande effekt.
– Ens skola ligger ofta i samma bostadsområde som det man bor i men på idrottsplatsen kan man träffa barn och unga från andra delar av staden.
Hon bär på ett arv från sina föräldrar som båda jobbar med biståndsarbete i Kamerun. Det tror hon kan ha påverkat henne att vilja dra sitt strå till stacken när det gäller en rättvisare värld.
– Men det är på en helt annan nivå. De gör ju brunnar till folk utan vatten. Våra problem i Sverige är såklart väldigt små i jämförelse.
Många tjejer hoppar av idrotten under tonåren. Bland annat av på grund av puberteten eller för att det inte finns tillräckligt med stöd för att fortsätta på en högre nivå. Därför fokuserar Vanessa Kamga sin energi på att nå just de åldrarna med ett utomhusträningsprojekt under sommaren.
Under våren 2020 deltog hon i programmet Blågula hjältar på SVT. Då berättade hon om en situation under finnkampen 2019 då hon iklädd de svenska landslagsfärgerna utsattes för ett rasistiskt påhopp från en åskådare. Det skrev UNT om vid tillfället.
– "Du är äcklig – du är inte svensk", skrek han rakt i mitt ansikte och gick upp hotfullt mot mig. Han pekade på mina landslagskläder och jag blev rädd för att han var så aggressiv och otroligt obehaglig. Jag sprang därifrån, berättade hon för UNT i fjol.
Men det tog emot att berätta vad som hänt säger Vanessa Kamga. På bussen hem tog hon upp händelsen med sina landslagskamrater och det polisanmäldes.
Men rasism handlar inte bara om enskilda tillfällen då man utsätts för ett hatbrott, våld eller hot. Fördomar genomsyrar hela samhället och för många barn präglar det ens uppväxt menar Vanessa Kamga.
I Blågula hjältar berättade hon om uppväxten och att det var lättare att bli lyssnad på när hon hade sin vita mamma med sig till möten i skolan istället för sin svarta pappa.
– Om jag vill att skolan ska göra något så tar jag med mig mamma, för då kommer de att driva saken hårdare. För pappa blir bara en arg svart man, och ingen tar en arg svart man seriöst, sade Vanessa Kamga till SVT.
Därför vill hon nu jobba med barn och unga som har en situation som påminner om hennes och som kan inspireras av att hon tagit sig fram.
– Jag vill vara en person som unga tjejer kan se sig själva i. Som ett bevis på att man kan börja sent med en idrott och ändå bli bäst. Att man kan byta mellan idrotter och att man kan syssla med friidrott även om man ser ut som jag till exempel. Varenda kontaktyta som jag kan få med en ung publik är jättemycket värd, säger hon.
Vad gör det för skillnad tänker du?
– Bara en sån sak som att jag fått flera unga tjejer att börja träna över huvud taget känns jättekul.
I sommar håller hon i gratis gruppträningar för tjejer.
– Jag utlovar en stor portion pepp och girl power. Jag tror att det är viktigt att man får känna att man är stark och det tror jag man känner att man blir av att klara av att lyfta något tungt. Men också av att någon hejar på och det vet jag att jag är duktig på, säger Vanessa Kamga.