Klimataktivister vandrar till Stockholm i protest

Klimataktivister tågar till fots från Uppsala mot Stockholm. Målet är att delta i en global protest för klimaträttvisa – och mot toppmötet i Glasgow.

När Extinction Rebellion Uppsala värmde upp Engelska parken inför marschen mot Stockholm under onsdagen befann sig ett tiotal personer på platsen, dels personer som deltar i vandringen, dels lyckönskare.

När Extinction Rebellion Uppsala värmde upp Engelska parken inför marschen mot Stockholm under onsdagen befann sig ett tiotal personer på platsen, dels personer som deltar i vandringen, dels lyckönskare.

Foto: Karl Meyer von Bremen

Uppsala2021-11-05 05:00

Marschen anordnas av klimataktivist-gruppen Extinction Rebellion Uppsala, under parollen "solidaritetsvandring". Den sker till stöd för aktivister som är på plats på FN:s pågående klimattoppmöte COP26 i Glasgow. Deras syfte är att protestera mot vad organisationen anser vara hyckleri från politiska storspelare i klimatfrågor.

Vandringen sker i fyra etapper och aktivisterna kommer att sova i tält eller övernattningsstugor längs vägen till Stockholm, som man planerar nå på lördag.

– Vi vill öka medvetenheten om COP26 och inte minst dess förväntade misslyckande. COP26 i sig är inte problemet, utan det är världsledarnas inställning; de prioriterar kortsiktiga ekonomiska mål högre än klimatet, säger Enki Inkpen, medlem i Extinction Rebellion Uppsala och initiativtagare till vandringen.

undefined
Extinction Rebellion är kända för civil olydnad, men Enki Inkpen, anordnare av marschen, säger att det inte kommer ske några aktioner längs vägen. De får vänta tills man slutit upp med andra lokalgrupper i Stockholm.

EU och Sverige har som mål att vara klimatneutrala – nå netto nollutsläpp – år 2050 respektive 2045. Men målen är för lågt satta och de kommer försent, och det är inte heller säkert att de uppnås, menar Inkpen.

– Om vi skulle hålla oss till Parisavtalet och få 1,5 graders uppvärmning skulle det fortfarande vara förödande. Vi behöver mer långsiktiga och ambitiösa mål, och se till att de faktiskt uppfylls. Vi har alltid klimaträttvisa i åtanke, det innebär att vi inte vill se klimatåtgärder som skadar människor i fattigare länder.

De senaste veckorna har Extinction Rebellion uppmärksammats i medier. I söndags tog sig medlemmar in på flera flygplatser, bland annat på Arlanda där fyra personer greps misstänka för flygplanssabotage respektive luftfartssabotage. Och lördagen dessförinnan stoppade klimataktivister biltrafiken i Uppsala.

undefined
De senaste åren har Extinction Rebellion utfört en rad uppmärksammade aktioner. Bland annat har medlemmar klistrat fast sig på vägar och flygplan.

På vägen till Stockholm planeras inget liknande, men väl på plats kommer Extinction Rebellion att genomföra aktioner med civil olydnad.

Hur rättfärdigar Extinction Rebellion att ta till olagliga medel för att nå era mål?

– Störningarna vi orsakar är inte i närheten av de problem som orsakas av klimatförändring. Civil olydnad är inte något vi vill göra, utan snarare måste för att få media, politiker och företag att inse hur akut klimatfrågan är.

Finns det inte en risk att ni upprör privatpersoner?

– När vi gör aktioner är medlemmar där och ber om ursäkt. Men vårt budskap är alltid detsamma: att någon blir sen till jobbet, exempelvis, är inget jämfört med vilken katastrof som är i annalkande.

Extinction Rebellion Uppsala grundades vintern 2019. I början var man ett tiotal medlemmar men nu har antalet växt till runt 30.

undefined
Erik Engdahl har alltid brunnit för klimatfrågan. Men han har inte varit aktivist sedan 80-talet. Nu är han en av de som ska delta i Extinction Rebellions marsch.

En av dem är Erik Engdahl, teknologie doktor i kvantkemi vid Uppsala universitet och, enligt honom själv, "global kunskapsnomad". Första gången Engdahl kom i kontakt med Extinction Rebellion var för drygt två veckor sedan. Då var han med när de övade trädklättring – nu ska han på vandring.

– Jag har inte varit aktivist sedan 80-talet då jag engagerade mig mot kärnkraften, men när jag deltog i trädklättringen insåg jag att det är så in i vassen roligt att engagera sig. Sedan känner jag till att klimatläget är så oerhört risigt, så det är självklart att jag deltar.

64-årige Engdahl berättar att det tack vare internet i dag är lättare och går snabbare att planera aktioner än när han var ung. Det är positivt, men samtidigt finns det ett tomrum i dagens aktivism, anser han.

– Vi behöver bli av med förlamningen som uppstår mellan olika protester. Det som saknas är ihärdigt folkrörelsearbete.

Extinction Rebellion

Extinction Rebellion grundades i Storbritannien 2018. I dag har organisationen 1 201 lokalgrupper i 84 länder. I Sverige finns 19 föreningar, varav den i Stockholm är störst. Omkring 30 personer är aktiva medlemmar i gruppen i Uppsala.

Extinction Rebellions vision är att bygga ett fredligt medborgaruppror i Sverige, och i andra länder, för att förmå politikerna att göra det som enligt dem krävs för att bromsa klimatkrisen och artutrotningen.

Källa: extinctionrebellion.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!