Beteshagar och slottskultur längs åsarna intill Fyrisån

Salstaleden är ett av de nyare tillskotten bland vandringslederna i Uppland. Den passar för både nybörjare och mer erfarna vandrare, och går längs åsarna mellan Skyttorp och Vattholma.

På åsarna går man genom beteshagar med blomsterprakt. "När hagarna betas gynnas blommorna på gräsets bekostnad", säger Karolina Vessby.

På åsarna går man genom beteshagar med blomsterprakt. "När hagarna betas gynnas blommorna på gräsets bekostnad", säger Karolina Vessby.

Foto: Johan Heimer

Uppsala2024-06-23 19:00

Jag möter Upplandsstiftelsens friluftschef Karolina Vessby vid stationen i Skyttorp.

– Här utgick vi från kollektivtrafiken när vi drog vandringsleden samtidigt som det är en fin sträcka, säger hon.

undefined
Längs vandringsleden finns flera fornlämningar. På den första åsen man passerar finns en gammal gravsättning.
undefined
Fyrisån korsas på en gammal träbro mellan två av åsarna som utgör vandringsleden.

Vandringen från Skyttorp till Vattholma är 7 kilometer totalt. Karolina Vessby tycker att man gärna kan planera in flera fikastopp när man ger sig ut.

– Många är så stressade att komma fram att de missar att uppleva naturen. Det är bättre att ta det lugnt och sätta sig ner och ta en fika tidigt på vandringen för att varva ner. Lägg gärna in flera fikastopp. Det är bättre att gå lite kortare i stället, säger hon.

Leden går först längs cykelvägen genom Skyttorp någon kilometer innan den viker av och går uppåt bland enbuskarna i den betade hagen på åsen.

– I samband med att vi byggde vandringsleden gjorde vi även en restaurering av markerna, berättar Karolina Vessby.

undefined
På åsarna går man genom beteshagar med blomsterprakt. "När hagarna betas gynnas blommorna på gräsets bekostnad", säger Karolina Vessby.
undefined
Är man ute tidigt på säsongen möts man av ett hav av backsippor.

Det här innebär att den som vandrar tidigt på säsongen vandrar i ett hav av backsippor.

Karolina Vessby ger också några fler tips för den som tidigare inte är så vandringsvan, men vill ge sig ut mer i naturen:

– Man behöver inte skaffa några avancerade vandringskängor. Det är bättre att ta ett bar oömma skor som det inte gör så mycket om de blir blöta eller smutsiga.

Vi går genom en gammal kulturbygd som befolkades tidigt när åsarna stack upp ur vattnet efter inlandsisen. Det syns på de fornlämningar som finns längs vägen med informationsskyltar om vad vi ser, en gammal tingsplats ligger längst upp på den södra åsryggen. En hålväg visar hur man för 4 000 år sedan släpade båtar från havsviken på den ena sidan av åsen till vattnet på andra sidan. I dag är det bara Fyrisån, som man korsar på en liten träbro, som finns kvar av de farleder som dåtidens invånare använde sig av.

undefined
På en del av leden finns två varianter att välja på där den ena är stenigare och lite svårare att gå, men å andra sidan torrare.

Innan man når tingsplatsen finns två alternativa sträckningar av leden att välja på. En högre, lite stenigare, men också torrare, stig som följer åsens kam upp till toppen, där tingsplatsen finns, samt en stig som först rundar åsen i fuktigare mark innan man går på skrå upp mot toppen.

undefined
Salsta slott passeras efter drygt halva vandringen. Här finns det möjlighet att fika i slottskaféet.

Här uppe har man bra utsikt över omgivningarna, och man anar Salsta slott någon kilometer bort bakom några träddungar, där kaféet lockar med fika. Från Salsta går leden längs en lättvandrad väg den sista biten fram till Vattholma station, där man kan ta tåget hem igen.

Salstaleden

Längd: 7 km

Start: Stationen i Skyttorp, slut vid stationen i Vattholma.

Kollektivtrafik: Mälartåg till Skyttorp och Vattholma.

Höjdpunkter: Fornminnen och kulturlämningar från tidiga uppländska invånare. Blomsterprakt i betade hagar på rullstensåsarna. Fika i slottsmiljö vid Salsta slott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!