Vändningen: Gården för hemlösa ser ut att bli kvar

Insatsen för Uppsalas hemlösa riskerade själv att bli hemlös. Men nu ser hotet mot Mikaelsgården ut att vara undanröjt. Därmed kan Uppsala stadsmission vara kvar i parken på Kungsgatan – som man vill.

Mikaelsgården Uppsala

Mikaelsgården Uppsala

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2023-08-29 16:30

Till Mikaelsgården kommer personer som lider av bland annat psykisk ohälsa och missbruksproblem. Dagligen söker sig 60–100 personer hit för en bit mat, en dusch och gemenskap

Men lokalerna går på övertid och är i så dåligt skick att de måste rivas, senast sommaren 2024. Det här har varit väl känt en tid och under senaste åren har nya lokaler sökts med ljus och lykta och hjälp av många krafter i staden. 

undefined
Mikaelsgården Uppsala

Men lokalkrisen har visat sig svårlöst och i mars 2022 skrev UNT en artikel om att Mikaelsgården såg ut att tvingas stänga. Margaretha Svensson-Paras, dåvarande chef, uttalade stor besvikelse över pastoratets hantering av frågan. 

Men nu har frågan tagit en ny vändning när Uppsala pastorat fattat ett så kallat inriktningsbeslut om att kunna överlåta Mikaelsgården med tomt till Uppsala Stadsmission. 

– Det känns så kul, nästan galet efter allt som varit, att få det här beskedet, säger Maja Hvarfner, direktor för Uppsala stadsmission.  

Hon beskriver hur hon tog över en verksamhet som riskerade att bli vräkt från sina lokaler och blev en fråga i hyresnämnden.

– Det hela har varit väldigt sårigt. Men min vision har allt sedan jag kom varit att bli kvar i parken. Här känner sig våra gäster trygga, det har blivit en fristad och de stör ingen omkring, säger Maja Hvarfner. 

Nu får stadsmissionen tomten och huset – som dock måste rivas – av Uppsala pastorat. Villkoret är att länsstyrelsen medger nybyggnation på platsen. Med det på plats kan stadsmissionen sedan söka bygglov för en ny byggnad. 

undefined
Bostad först. Nytt försök att ge Uppsalas hemlösa bostad. Mikaelsgården. Foto: Adam Wrafter

– Vad vi förstår efter vår dialog med länsstyrelsen är det viktigt att en ny lokal harmonierar med kyrkan, parken och omgivningen och inte sticker ut. Men vi hoppas kunna bygga lite större i alla fall, eftersom vi är så trångbodda i dag, säger Maja Hvarfner. 

I väntan på en ny byggnad är förhoppningen att kunna använda Mikaelskyrkan och att uppföra baracker för toaletter och tvättrum. 

Maja Hvarfner känner stor tacksamhet mot pastoratet för möjligheten att stanna i parken.

– Det är en fantastisk fin gest och en underbar utveckling av frågan för vår del. Vi har nu goda förhoppningar om att det här ska lösa sig, eftersom också kommunen ser att det här är en bra plats för oss att vara på, och att det är en verksamhet som inte kan vara var som helst.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!