Förslaget: Flytta Ungdomens hus till gamla Filmstaden

Ungdomens hus ger inte upp hoppet om en ny lokal i stan. Nu har de ett förslag till kommunen: att få flytta in i gamla Filmstaden. Och de får inte nej direkt.

Majoriteten av Ungdomens hus styrelse. Från vänster: Ali Abdelgadir, David Edsjö, Ebbe Molarin, Benjamin Pinto, Edvin Welin, Hannes Bengtsson

Majoriteten av Ungdomens hus styrelse. Från vänster: Ali Abdelgadir, David Edsjö, Ebbe Molarin, Benjamin Pinto, Edvin Welin, Hannes Bengtsson

Foto: Johanna Färlin

Uppsala2024-10-13 14:40

Det har varit tomt för många ungdomar sedan branden i Ungdomens hus den fjärde oktober.

– Jag är rastlös, säger Vera Lagerqvist, 17, och får medhåll av Olle Sandqvist, 18.

Båda är vana att gå till Ungdomens hus efter skolan i princip varje dag.

– Nu finns det ingenstans att umgås på, säger Olle Sandqvist.

undefined
Vera Lagerqvist, 17, Jemina Hånell, 17, och Olle Sandqvist, 18, vill inte till Boländerna. "Kommunen borde satsa på oss, inte flytta ut oss från stan", säger Jemina Hånell.
undefined
Ungdomens hus har hållit till i korsningen Svartbäcksgatan/Skolgatan sedan 1986. Två veckor efter branden ser det ut så här.

På lördagsförmiddagen har en stor folksamling bildats vid bryggorna nedanför Ungdomens hus. 

Byggnaden är helt avspärrad sedan branden, men Klara Hanning, 26, och Hilding Wieryd, 18, vill visa att gemenskapen lever kvar – även i limbot utan lokaler. De har därför tagit initiativ till en "solidaritetsfika" och säljer kaffe och hembakt till både medlemmar, grannar och andra som kommer förbi för att stötta föreningen.

undefined
"Ungdomens hus är en samlingsplats för kompisar med liknande intressen som jag, det är mitt folk", säger Nils Liljeholm, 16 år.

– Vi tror ju inte att vi ska bekosta en renovering med det här, men vi kan få in pengar till fika för fler träffar och kanske hyra någon lokal för arrangemang så att vi håller lågan vid liv, säger Klara Hanning.

undefined
Klara Hanning, 26, och Hilding Weiryd, 18, hängde på Ungdomens hus hela sin tonårstid. På lördagen sålde de fika för att "hålla lågan igång" i väntan på en ny lokal.
undefined
Många samlades utanför Ungdomens hus på lördagen.

En flytt från huset på Svartbäcksgatan har länge varit på gång, även om föreningen kämpat emot. Ungdomens hus har hållit till här sedan 1986, men lokalerna är utdömda och kommunen har erbjudit dem att ta över gamla Bolandsskolan, som står tom.

Men är det någonting ungdomarna är överens om den här lördagen så är det detta: De vill inte flytta från stan.

– Ett av styrelsens största uppdrag är att sänka tröskeln för ungdomar att ta sig in i verksamheten och engagera sig i fri kultur. För att kunna fortsätta med det måste vi hålla till centralt, säger Benjamin Pinto, 19, ordförande i Ungdomens hus styrelse.

undefined
Ungdomarna vill inte flytta från stan. Det är tydligt utanför Ungdomens hus på lördagen.
undefined
Ungdomarna vill inte flytta från stan. Det är tydligt utanför Ungdomens hus på lördagen.

Förra veckan satte kommunen ner foten och sa att Bolandskolan är deras sista bud. "Vi slutar leta lokal nu", sa Linda Eskilsson (MP), kulturnämndens ordförande och ansvarig för frågan, till UNT.

Ungdomens hus svarade med att starta en namninsamling för att få kommunen att ändra sig. I skrivande stund har den över 6 000 underskrifter.

undefined
Är inte Bolandsskolan bättre än ingenting? Jo, säger Zakaria Moussaid, 17. "Men det är inte samma känsla."

Nu kommer de också med ett motförslag:

– Gamla Filmstaden står ju tom. Det är redan ljudisolerat, centralt och tillgänglighetsanpassat där, säger Benjamin Pinto.

Och trots vad hon tidigare sagt, kommer inte ett tvärnej från Linda Eskilsson.

"Jag tänker att vi i alla fall ska kontakta fastighetsägaren för att se förutsättningarna", skriver hon i ett sms till UNT.

Fortsättning följer, med andra ord.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!