Vandaliserade skolor kostar miljoner

Sommarens glaskrossande och vandalisering vid Uppsalaskolor kostar kommunen miljontals kronor. En översvämning som en eller flera personer orsakade i en skolbyggnad kan ha orsakat skador för ett par miljoner.

Stefan Jakobsson visar runt i de vandaliserade lokalerna på Karin Boyeskolan.

Stefan Jakobsson visar runt i de vandaliserade lokalerna på Karin Boyeskolan.

Foto: Patrik Lundin

Uppsala2008-08-15 00:01
En omfattande vandalisering har skett i Karin Boyeskolans gamla lokaler på Ferlinsgatan, inte långt från Heidenstams torg. En av huvudbyggnaderna var utrymd och kommunen planerade att hyra ut den under höstterminen.
Men planerna sprack när en eller flera personer bröt sig in, vred på alla vattenkranar och tog bort vattenlåset så att det forsade ut på golvet.

Stefan Jakobsson från tekniska förvaltningen visade UNT runt i lokalen på torsdagen.
Överallt är golvet upprivet och i varje rum står fläktar på högvarv för att få bort fukten från betongen. Stefan Jakobsson
har på sin lott att åka runt och inspektera lokaler som blivit vandaliserade.
- Man orkar inte bli upprörd längre. Man undrar vad de får ut av det här. Det är ju så meningslöst.
Uppsala kommun har under sommaren fått in 194 anmälningar om fönsterkross på förskolor och skolor.
Än så länge har inte alla kostnader sammanställts, men enligt tjänstemän talar allt för att vandaliseringen ligger i nivå med förra året. Då fick kommunen betala cirka fyra miljoner kronor för olika former av skadegörelser på skolor och förskolor.

Vandaliseringen av skolor är som störst under de första två veckorna på sommarlovet och de två sista veckorna före höstterminen. Varför det är så vet ingen med säkerhet.
Socialarbetaren Claes Tollinger anser att de sommarlovsaktiviteter som kommunen har att erbjuda inte är tillräckliga. Han berättar att man i slutet av 1990-talet satsade på sommaraktiviteter vid den nu vandaliserade Karin Boyeskolan.
- Vi hade öppet med servering och beachvolleyplan. Vi fick ner vandaliseringen under de där åren.
Claes Tollinger anser att det måste satsas mer på aktiviteter och sommarjobb åt elever i högstadiet och uppåt.
- Det är en tänkbar förklaring till vandaliseringen. Ungdomar tappar strukturer under sommarlovet och kommunen är dålig på att möta upp det.
På skolor som infört kameraövervakning, till exempel Stenhagenskolan och Lundellska skolan, har man vittnat om en minskning av skadegörelse under terminerna. Men enligt Bertil Mäkinen märks inte någon större effekt av kamerorna på sommarloven.
Det har minskat något på Stenhagenskolan, men vi ser inte någon större skillnad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!