Valstugor med annorlunda stuk

Ut med nätta stugor och in med förrådsliknande byggnader med större skyltutrymme. I helgen anländer Uppsalas valstugor till Stora Torget  - de ser inte ut som förr.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2010-08-11 08:59

En bit utanför Alunda, inte långt från Tuna kyrka, ligger hustillverkaren Annahus som levererar majoriteten av Uppsalas valstugor. På gårdsplanen utanför fabriken står två färdiga exemplar. De har inget ryggåstak, fönster saknas och det finns ingen dörr som leder in. Nya önskemål från partierna har ändrat utseendet på stugorna.
– De har efterfrågat en större öppning så att det inte blir så instängt för besökarna, säger Carl-Bertil Karlsson som driver företaget med tiotalet anställda tillsammans med sin bror Lennart Karlsson.

Nej, de ser inte ut som traditionella samlingspunkter för politisk diskussion i valtider. Tankarna går i stället till kungliga dass, eller förråd i funkisstil.
I 20 år har företaget Annahus utanför Alunda levererat valstugor till de lokala partierna i Uppsala. Under en månad hyrs friggebodarna ut för 14 000 kronor, därefter säljs stugorna. Men innan dess ska de små husen målas och det sköter partierna själva. Carl-Bertil Karlsson ser lite orolig ut när han tänker på att det kan vara lite si och så med målartalangen bland politikerna. Men han ruskar av sig och säger att eventuell ommålning är en fråga som köparna får ta ställning till.
Miljöpartiet har valt en stugmodell som skiljer sig lite från övriga partiers. Inne i fabriken far snickaren Håkan Nilsson fram med spikpistolen för att sätta ihop gavlarna till en modell som inte är lika djup som övriga partiers och som har ett utskjutande tak vilket ger regnskydd och skapar scenkänsla. Håkan Nilsson gillar avbrottet med valstugstillverkningen mellan att sätta ihop väggelement och takstolar till fritidshus, som är företagets huvudsyssla.
– Det är inte så stora stommar vilket gör de lättare att hantera, säger han och måttar med tumstocken.

Men trots att valstugorna inte bidrar så mycket till omsättningen är de ett viktigt skyltfönster, förklarar Carl-Bertil Karlsson.
– De skapar kontakter, säger han.
Och det brukar inte vara några problem att bli av med 10 kvadratmeter som ramats in med stockpanel av gran. Sommarstugeägare i Uppland och andra som vill skapa fler sovplatser eller behöver ett extra förråd brukar höra av sig.
Men Lennart Karlsson ser fler användningsområden med tanke på att stugorna öppnats upp, utöver att fungera som en ombonad miljö för politisk agitation.
– Ledsnar de på att prata går det bra att stoppa in en orkester, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!