Valstugan viktig motvikt till internet

Snart börjar årets valrörelse, och med den kommer valstugorna. Nytt för i år är att minst en valstuga kommer att köras runt i Uppsala med omnejd.

Valstugor på Stora Torget inför valet 2010.

Valstugor på Stora Torget inför valet 2010.

Foto: Robin Aron Olsson/Arkiv

Uppsala2018-07-18 08:07

Fyra till fem veckor innan valdagen 9 september kommer stugorna börja poppa upp på Stora Torget, enligt Ulrika Borg, kommunikatör på Uppsala kommun. De får vara max tio kvadratmeter stora och partierna får ansöka hos polisen om att sätta upp dem. Men vad betyder egentligen valstugan i en tid där allt mer kampanjande har flyttat ut på nätet? Caroline Hoffstedt (S), kommunalråd i Uppsala tror att stugorna fortfarande spelar en stor roll:

– De betyder jättemycket! Vi sätter ett stort värde på att möta människor och få deras synpunkter på framtiden för att få ett tryggare och starkare samhälle.

Hon tror också att valstugor är speciella eftersom väljare söker sig dit på eget initiativ.

– Därför är det viktigt att vi är pålästa eftersom människor kommer till stugorna för att söka information, förklarar hon.

Även på högerkanten ser man valstugorna som viktiga.

– I en stad som Uppsala betyder det mycket eftersom vi har möjlighet att stå på en så central punkt som Stora Torget, säger Rikard Steinholtz, ordförande för Moderaterna i Uppsala. Han menar att valstugorna kan fungera som ett komplement till debatten på sociala medier, och att frågorna som diskuteras på nätet kan fördjupas i stugorna.

På frågan om det finns något viktigt att tänka på när man kampanjar i en valstuga nämner även han vikten av att vara påläst, och att Uppsalas storlek och det faktum att kommunen består av både stad och landsbygd gör att man måste kunna prata om frågor både på kommun-, regional- och riksplanet.

Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och Uppsalabo, tror också att valstugorna kan komma att spela en stor roll i höstens valrörelse.

– Att det syns, att det är kött och blod, det är betydelsefullt. Det påminner folk om att politiken inte bara är på internet, säger han och tillägger att valstugor är viktiga för att få in nya och framtida väljare då de besöks av många skolklasser.

– Inskolningen är viktig. Om man börjar rösta på ett parti som förstagångväljare så fortsätter man ofta med det senare i livet, säger statsvetaren.

Caroline Hoffstedts parti, Socialdemokraterna, har i årets valrörelse valt att slå på stort i Uppsala. Man kommer ha två valstugor, dels den traditionella på Stora Torget, dels en mobil valstuga som ska ställas upp på platser som Gottsunda, Stenhagen och på landsbygden utanför staden. Detta för att träffa Uppsalaborna där de är och inte bara inne i stan, menar hon.

Även Moderaterna kommer satsa på någon form av lösning på hjul.

– Ja det kommer vi, men det är osäkert om det blir en mobil valstuga eller en lådcykel, säger Rikard Steinholtz (M).

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren menar att valstugorna har ytterliggare funktioner.

– Väljarna som säger att de inte blivit erbjudna någon information blir inte trodda, eftersom valstugorna finns i alla städer. Sedan fungerar det dessutom som en väljaravläsare för partierna. När politikerna möts av väljare i stugorna får de en bild av vad som är viktigt för de som röstar, menar han.

I förra valet fick Moderaterna stor uppmärksamhet när de och Miljöpartiet valde att skänka sina valstugor till en gård utanför Uppsala att använda som ett hem åt getter. Enligt Rickard Steinholtz har Uppsalamoderaterna fått en del förfrågningar om en liknande lösning i år, och partiet har bestämt sig för att skänka även denna valstuga – men till vad är fortfarande oklart.

Valstugor

Det är osäkert när traditionen med valstugor började. Men den första dokumenterade valstugan återfinns i kommunvalet 1946, och trenden tog fart på allvar under 1970-talet. Detta enligt valforskaren Janne Sundling i en intervju med Sydsvenskan. Mest uppmärksamhet fick stugorna i den så kallade valstugeskandalen då SVT:s Uppdrag granskning spelade in politiker när de i valstugor kom med uttalanden som av reportaget tolkades som rasistiska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!