Sigtunabygden skrev tidigare i år om Lennart Holmström som i slutet av förra året fick svårt att andas. När hans fru ringde Valsta vårdcentral fick hon veta att mannen borde vila och ta värktabletter. Hustrun tyckte att det lät märkligt och ringde Vårdguiden. Där lät det annorlunda: de skulle omedelbart åka till akuten.
Det visade sig att Lennart Holmström hade så kallad svininfluensa, fick lunginflammation och blodförgiftning. Hans lever och njurar tog stryk, han rasade 16 kilo i vikt och sjukskrevs i fem månader.
– Pappa svävade sedan mellan liv och död i flera veckor, berättar Anna-Lena Heinänen.
Den 28 januari lämnade Valsta Vårdcentral in en lex Maria-anmälan. Det är vårdgivarens skyldighet att anmäla sig själva om en patient i samband med vård, behandling eller undersökning allvarligt skadats, eller utsatts för risk att skadas. Anmälan lämnades in två dagar innan ”tiden var ute” för en lex Maria. En anmälan måste göras inom två månader efter händelsen.
Anna-Lena Heinänen, dotter till mannen som drabbats, anmälde Valsta vårdcentral redan i december förra året. Hon gjorde en HSAN-anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.
– Det känns bra att vårdcentralen gjorde en lex Maria. Men jag tycker att de skulle ha gjort det direkt, säger hon.
Hon ser skeptiskt på vårdcentralens anmälan.
– Jag tror inte att de hade gjort en lex Maria, om inte jag HSAN-anmält dem först, säger hon.
Vårdcentralens verksamhetschef Elaine Nilsson minns inte varför det tog så lång tid att lämna in lex Maria-anmälan. Hon har tidigare kontaktat Anna-Lena Heinänen och bett om ursäkt.
– Vi gick igenom våra rutiner för att se vad som hände. Vi tyckte att vi hade både ”hängslen och svångrem”, och hade fokus på svininfluensan, och ändå gick det tokigt, säger Elaine Nilsson.
Hon menar att det finns en mänsklig faktor.
– Det är mycket personal och människor, då är det lätt att missa någon antydan, folk uttrycker sig på olika sätt när de beskriver sina åkommor. Den svåraste sitsen inom sjukvården är att ge råd på telefon.
Hon anser att man får se det som inträffat som ett lärotillfälle.
– När sådant här händer får man bli bättre på att lyssna av, säger hon.
Den sjuksköterska på vårdcentralen som tog emot samtalet kontaktade också hon familjen.
– Hon var jätteledsen och beklagade, men jag hade svårt att ta till mig det, säger Anna-Lena Heinänen.
Anna-Lena Heinänen tycker inte att ursäkter är tillräckliga.
– Någon som inte hade haft en anhörig i närheten hade kunnat ligga hemma och dött, säger hon.
Anmälningen till HSAN är fortfarande under behandling. Besked väntas under hösten. Anmälan kan leda till att sjuksköterskan får en erinran eller en varning. Den sistnämnda är allvarligast.
I dag är Lennart Holmström så gott som frisk. Efter successiv upptrappning arbetar han heltid igen. Däremot känner han sig tröttare än tidigare, och upplever att han efter influensan fått mer besvär med en gammal knäskada.