Nio valstugor placerades på måndagen ut framför Resecentrum i Uppsala. Här ska partierna finnas på plats för att möta kommuninvånarna och locka väljare fram till valdagen den 11 september.
Traditionellt har valstugorna hållit till på Stora torget, men på grund av den pågående renoveringen av torget har Resecentrum fått bli ny plats.
Detta har resulterat i en helt ny spelplan för partierna.
Stugor som brukat stå långt ifrån varandra på Stora torget har nämligen blivit grannar i år. Efter en omröstning beslutade partierna att välja plats efter storleksordning. Resultatet blev bland annat att SD och Fi huserar i stugorna intill varandra – liksom S och M.
– Det är ju ingen hemlighet att partier som står bredvid varandra, står långt ifrån varandra politiskt. Beroende på hur het den politiska debatten blir är det klart att det kan röra upp känslor och uppstå laddning, säger Hannes Nelander, ombudsman för Socialdemokraterna tillika den som samordnat arbetet med valstugorna.
Mattias Jansson, Sverigedemokraternas politiska sekreterare, ser dock inget problem med det.
– Vi kan stå bredvid vem som helst. Vår förhoppning är att alla, oavsett politiska preferenser, ska uppföra sig gentemot varandra.
Hanna Melin, politisk sekreterare för Feministiskt initiativ, är också optimistisk.
– Det får fungera, det gick inte att lösa på något annat sätt. Jag hoppas på en valrörelse där folk kommer överens.
Hon berättar att Fi är noga med att alltid jobba i par under valrörelsen, på grund av hot från högerextrema.
Samtliga partiföreträdare som UNT talar med, konstaterar att det återstår att se hur väl Resecentrum fungerar som mötesplats för partier och väljare. Samtidigt som många passerar, har de flesta bråttom till eller från tåget.
– Det är en intressant plats, men vi är bekymrade över att det blir trångt, säger Sussie Åhlander, tvåa på Liberalernas lista.
Resecentrum tillåter också mindre spontanitet vad gäller valmöten och tal. Trappan upp mot Resecentrum kommer att användas som den huvudsakliga talarscenen. Varje gång någon vill tala därifrån kräver polisen att de ansöker om ett nytt tillstånd. Det säger Christopher Grimnell, handläggare vid polisens tillståndsenhet.
Ofta vill någon politiker kanske tala med kort varsel. Kan ni hantera det?
– Vi kan inte garantera att det går snabbt. Sådana här ärenden har ju förtur eftersom det är grundlagsskyddat, men vi behöver få en rimlig chans, säger Christopher Grimnell och förtydligar att det i praktiken kan betyda ”ett par dagar”.
– Men det finns inget som hindrar att partierna ansöker om flera datum på samma ansökan, om de har koll på sina scheman.
Tre mindre partier – Landsbygdspartiet oberoende, Medborgerlig samling och Utvecklingspartiet Demokraterna – har placerats på Resecentrums baksida, nära Radisson.
– Vi är förvisade till bakgården. Det är typiskt Uppsala kommun, de har alltid tryckt bort små partier, säger Claes Littorin, partiledare för Landsbygdspartiet.
De nio valstugor som står framför Resecentrum tillhör de partier som sitter i kommunfullmäktige – samt Partiet Vändpunkt, som kommer att dela stuga med Feministiskt initiativ.
– Fi har makat på sig och det tackar vi för, säger Gunnar Brundin, talesperson för Partiet Vändpunkt, som medger att det är en fördel.
Onsdag den 10 augusti öppnar valstugorna för allmänheten.