Videon är inte längre tillgänglig
Det är full fart hemma hos Erik Pelling när UNT besöker honom under frukosten hemma i lägenheten i Ekeby. Fyra barn ska kläs, få mat och komma iväg till skolan. Erik Pelling lagar gröt och brer smörgåsar under tiden han pratar om framgången i kommunalvalet. Alliansen backade och Socialdemokraterna gick fram med drygt två procentenheter. Därmed får de majoritet i kommunfullmäktige tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Erik Pelling är glad, men aningen förvånad över resultatet.
– UNT:s opinionsmätning var positiv, men alla säger att Uppsala är en borgerlig stad. Valresultatet var nästan över förväntan. Ett tecken på att väljarna är sugna på förändring.
Att det varit valår har märkts hemma hos familjen Pelling. På sista tiden har Erik varit ute på möten och debatter varje kväll.
– Ja, städningen har blivit lidande som ni ser, säger Erik Pelling och visar sonens rum: ett hav av uts t rödda legobitar.
Men så mycket lugnare lär det inte att bli för socialdemokraternas andrenamn under den närmsta tiden. När Erik Pelling lämnat barnen på förskolan, stannat till på en rutinkontroll hos tandläkaren och slutligen kopplat på sin dator, sätter han sig direkt ner och analyserar valresultatet. Därefter väntar en rad förhandlingar. Kommunalråds- och nämndordförandeposter ska fördelas, frågor ska förhandlas och budget ska sättas. Men exakt hur samarbetet mellan de rödgröna och oppositionspartierna ska se ut, är enligt Erik Pelling för tidigt att svara på. Socialdemokraterna kommer dock inte lägga beslag på alla ordförandeposter i nämnderna.
– Väljarna har röstat rödgrönt och vi kommer att samarbeta och dela på posterna efter valresultatet. På lokalnivå är det lättare att styra om vi trivs tillsammans och har ett förtroende för varandra. Samtidigt har vi sträckt ut en hand till andra möjliga samarbetspartners för att få igenom vår politik, vilket vissa internt i vårt parti kanske tycker är surt.
Till skillnad från på riksdagsnivå, har Socialdemokraterna i Uppsala inte sagt nej till ett samarbete med Vänsterpartiet. Men hur blir det då med Vänsterns krav på förbud mot vinster i välfärden?
– De kommer inte att få igenom sin linje och vi har klarat av att hantera Vänsterpartiet förut. Samtidigt är de realister som vill vara med och påverka – vi får hitta en medelväg, tror Erik Pelling.
Vilka koalitioner som kan tänkas bildas vill han inte spekulera i, däremot intygar han att Uppsalaborna kommer att märka av maktskiftet. Byggtakten ska öka, det ska gå snabbare och lättare att åka kollektivt, skol- och förskoleklasserna ska minska och det ska satsas mer pengar på förebyggande arbete för att barn och unga inte ska hamna snett. Därtill har S föreslagit en jämställdhetskommission , som i nära samarbete med experter och forskare på universitetet, ska gå igenom kommunens verksamhet.
Socialdemokraternas förstenamn, Marlene Burwick , möter upp Erik Pelling för lunch. Efter en valspurt försvagad av borelia, har hon tagit sig en välförtjänt vilodag. Innan hon får sin persiska mat, hinner flera av restaurangens gäster komma fram och gratulera och krama. Marlene Burwick hoppas att Uppsala nu ska gå i framkant och bli ett föredöme för resten av Sverige.
– Vi är fyra feministiska partier som gått framåt, och det blir väldigt spännande. Nu hoppas vi kunna ändra bilden av Uppsala som en borgerlig stad, till en mera progressiv, modern storstad. Vi ska sticka ut och visa vägen, som stad och kommun.