Sjuksköterskan Daniela Nailyn hängde på låset innan vallokalen i Stadshuset i Uppsala öppnade klockan 8.
– Jag har jobbat elva timmar på akuten på Ackis och kommer direkt från mitt nattpass. Jag ska passa på att rösta innan jag går hem och sover, säger hon.
– Jag vet inte så mycket om politik men har försökt sätta mig in i vad partierna vill. Jag är nästan säker på vilket parti jag ska rösta på men är fortfarande lite osäker.
Daniela Nailyn berättar om vilken strategi hon ska anamma i valbåset:
– Jag ska ta valsedlar från några olika partier. När jag har dem i handen kommer jag att veta vilket parti det blir för min del, säger hon och går in i Stadshuset mot valbåset.
En annan som är tidigt ute är valarbetaren Lars-Gunnar Sjö, som är på plats utanför vallokalen vid Kungsängens förskola på Kungsgatan i Uppsala för att dela ut valsedlar för Moderaterna.
– Demokratin är det viktigaste vi har. Det är därför jag har jobbat med valrörelsen, säger Lars-Gunnar Sjö som bland annat har knackat dörr och stått i partiets valstuga.
– En del har kört dygnet runt. Skönt att valrörelsen är i mål, säger han.
För valarbetaren Mats Roos väntar ett arbetspass på 16 timmar.
– Det är första gången jag jobbar som är valarbetare. Jag är intresserad av politik så det ska bli spännande att se hur det går till, säger Mats Roos.
Klockan 7.30 på söndagsmorgonen anlände han Mats Roos till Kungsängens förskola på Kungsgatan i Uppsala. Först vid midnatt räknar han med att kunna gå hem, då rösträkningen väntas vara avklarad.
Arbetsuppgifterna är bland annat att kontrollera röstkort och pricka av namn i röstlängden. Han arbetar i vallokalen tillsammans med bland andra Felicia Sundmark. Även för henne väntar en monsterlång arbetsdag.
– Men vad gör man inte för demokratin, skrattar hon.
Ytterligare några som var på plats när lokalerna öppnade är de internationella valobservatörerna. För att se till att valet sköts på rätt sätt har flera valobservatörer kommit från Storbritannien. De är utsända från den ideella organisationen Democracy Volunteers.
Några av dem finns vid vallokalen i Stadshuset i Uppsala. Men när UNT försöker tala med valobservatörerna blir det dock nobben efter kontroll med en överordnad.
– Tyvärr. Vi har inte rätt att prata med journalister, säger en av dem.