Vallöften svåra att uppfylla

Antalet äldre som beviljats vårdboende men ännu inte fått någon plats har minskat marginellt sedan de borgerliga partierna kom till makten i Uppsala. Samtidigt bryts löftet om 200 nya platser till nästa år. Detta trots att vårdkön var en av alliansens huvudfrågor i valet.

Uppsala2007-09-13 00:01
I dag väntar 139 personer på den plats på ett vårdboende som de beviljats genom biståndsbeslut. För ett år sedan väntade 164 personer.
- Det har gått för sakta att minska kön och jag är besviken på att vi inte hunnit längre, säger Lars O Ericsson (c), kommunalråd med ansvar för äldrefrågor.
Han konstaterar att alliansens löfte att nästa år ta i bruk 200 platser i vårdboenden inte kommer uppfyllas.
- Vi hinner inte med eftersom i stort sett alla byggbeslut om nya boenden överklagas. Det är utanför vår kontroll. Men vi kan lova att hela vårdkön är borta vid mandatperiodens slut.

Alliansens första år vid makten har präglats av en omläggning mot vad de kallar ökad valfrihet. Konkurrensutsättning av kommunal verksamhet i form av en utmanarrätt och en öppning för privata alternativ inom hemtjänsten är några exempel på förändringar som är på gång.
- Vi har tagit en lång rad beslut. Men det tar tid innan det märks, säger kristdemokraternas Gustaf von Essen.
Skolan är ett exempel. Alliansens mål är att alla som lämnar tredje klass ska kunna läsa och skriva och att Uppsala ska ha ett bättre resultat än riksgenomsnittet i nationella prov. För att nå dit ska alla skolor jobba med ett läs- och skrivutvecklingsschema som fångar upp elever i behov av extra stöd.
- Hur det stödet ska se ut vet vi i dag inte, säger kommunalråd Cecilia Forss (m).

Men hon tror inte nödvändigtvis att lösningen stavas mer pengar till skolpersonal.
- Skolans problem är inte främst medelsbrist utan hur pengarna disponeras. I viss mån behövs mer personal men främst handlar det om att ta bort uppgifter från lärarna och fokusera på två saker: kunskap och trygghet. Svagheten är att vi just nu inte kan svara på vad lärarna inte ska syssla med.
De märkbara resultatskillnaderna mellan olika Uppsalaskolor i de nationella proven tror de borgerliga kan botas med att elever och föräldrar själva får välja skola.
- Det fria valet gör att skolorna rycker upp sig. Sedan behöver självklart vissa skolor mer resurser än andra och då finns strukturbidrag. Men vi är inte nöjda med dagens utformning av bidraget, säger Cecilia Forss.

De borgerliga lyfter gärna fram att Uppsala på ett år klättrat 65 platser i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat. Hur mycket det beror på verkställd borgerlig politik är svårt att bedöma.
- Bara företagarnas förväntningar har givit oss en skjuts framåt. Så mycket konkret hade inte hunnit hända när mätningen för 2007 gjordes, säger Lars O Ericsson.
När alliansen ska idka självkritik handlar det om kommunens lokalkostnader som fortfarande är för höga.
- Annars är det är häpnadsväckande hur mycket vi hunnit med, säger Gunnar Hedberg (m).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om