Enligt Uppsala kommuns regler får partier inte sätta upp affischer före kl 00.00 den 14 augusti. Då blir det huggsexa om de bästa och mest synliga lyktstolparna och vägrenarna, för det är först till kvarn som gäller.
– Vi körde nattaffischering med start en minut över midnatt. Det var jättekul, säger Ylva Larsdotter, valledare för Vänsterpartiet i Uppsala.
Men i år var vissa stolpar tagna redan innan startskottet gick. För i åtminstone delar av city och i Årsta blickade Liberalernas partiledare Johan Persson ned från strategiska lyktstolpar en god stund innan reglerna tillät. Det uppger V och S.
– Det är en besvikelse att L tjuvstartat. Ska vi hålla på så här och bryta mot reglerna för att vara först så kommer vi till sist vara i gång i mars med affischeringen. Det här är tråkigt, säger Ylva Larsdotter.
Även Socialdemokraternas valledning fick rapporter från de egna leden om L:s affischkupp.
– Vi fick bilder från Årsta, säger Hannes Nelander, ombudsman för S.
Men är inte det här bara en struntsak?
– Det här är förstås inte avgörande för valresultatet, men det är viktigt att alla partier håller sig till de regler som finns och den ordning som vi satt upp tillsammans, både för affischering men också kring hur vi ska förhålla oss till varandra vid valstugorna, säger Hannes Nelander.
Men L erkänner inte någon skuld. De har hört ryktena, säger valledaren Thea Andersson, men inte kunnat få bekräftat från de egna leden att någon tummat på tidsreglerna.
– Jag har gjort en pejl och ingen volontär känner till det här. Vi har å vår sida tagit en runda och sett att en del av våra affischer är borta. Men det är säkert blåsten, säger Thea Andersson.
Tror du ärligt att de blåst ned?
– Det vet jag inte så klart.
Valaffischering är en snårigare materia än man kanske kan tro. Såväl kommunen, polisen som länsstyrelsen är inblandade med tillståndsgivning och mycket precisa regler. Flera av partierna påpekar att Uppsala verkar ha ovanligt rigorösa regler. Exempelvis får inga affischer sitta på träd och dagliga kontroller ska göras för att undvika nedskräpning.
Noggranna angivelser finns också för avstånd till korsningar och trafikljus.
Hannes Nelander (S) är ny inom politiken och gör sitt första val.
– Jag fick en chock när jag läste reglerna och var helt oförstående till en början. Men jag har fått se skräckexempel från tidigare val och förstår varför de behövs, säger han.
Thea Andersson (L) tycker inte de hårda reglerna står i paritet med vad som händer om man bryter mot dem.
– Vid förra valet lackade jag ur och ringde polisen när S affischerat mitt i en gångbana. "Ring kommunen", sa polisen. Men vad jag vet har kommunen aldrig beslutat om vite för brott mot de här reglerna. Då är det bättre med mindre rigorösa, mer gummibandslika regler. Men det är det kanske bara vi liberaler som tycker, säger hon.
En läsare har uppmärksammat UNT på en rad försyndelser när det gäller trafikfarlig affischering från Vänsterpartiet som också fått informationen.
– Och vi har varit ute och ändrat på det. Det gör vi så fort vi hör om sådant här, säger Ylva Larsdotter.
Även S har åtgärdat felaktig affischering, uppger Hannes Nelander.
Trots L:s påstådda kupp så tycker Ylva Larsdotter att det är god stämning partierna emellan.
– Det är en jakt, men det är kul och man får ta det med lite humor, säger hon.