UNT rapporterade i maj att personer över 26 år, trots toppbetyg, riskerar att inte komma in på de högskoleutbildningar som de har sökt. Enligt Verket för högskoleservice har 8 615 individer, med avgångsbetyg från gymnasiet innan 2003, sökt någon utbildning vid Uppsala universitet. Totalt fick universitetet in 55 768 ansökningar till höstens program och kurser. Det är med andra ord omkring 15 procent av de sökande som kanske inte är med vid terminsstart.
Efter kritiken mot de nya antagningsreglerna tänker regeringen tillsätta en ny utredning för att gå igenom justeringarna. Det berättade högskole- och forskningsminister Tobias Krantz för Sveriges Radios Ekoredaktion på onsdagen. Detta väntas dock ske först till hösten, vilket innebär att Andreas Wellander och de övriga sökande till höstens utbildningar ändå kan påverkas av de nya reglerna.
Cilla Häggkvist på antagningsenheten vid Uppsala universitet säger att av de drygt 8 600 personerna är det dock inte alla som behöver bli drabbade. Om man söker till mer avancerade kurser så utgår man ifrån de akademiska betygen snarare än gymnasiebetygen. De kurser som inte har urval eller särskilt många sökande bör inte heller innebära några problem. Värst är det för de äldre personer som har sökt till exempelvis läkar-, psykolog- och juristprogrammet där betygen spelar större roll. Sökande med utländska gymnasiebetyg får också svårt att komma in på utbildningarna.
– Man har fortfarande chans att komma in på de utbildningar man har sökt med hjälp av högskoleprovet, förutsatt att man har skrivit det så klart, säger Cilla Häggkvist.
Gabriel Ledung, ordförande för Uppsala studentkår, tycker att de nya reglerna är upprörande och menar att det närmast sker en åldersdiskriminering.
– Det här betyder att man drar en gräns för att vissa personer inte ges samma möjligheter, bara för att man har en viss ålder. Vi kan inte förstå varför det skulle vara önskvärt att sänka åldersnivån på svenska studenter. Snarare bör man ta tillvara på den livs- och arbetserfarenhet som lite äldre människor hunnit få, säger Gabriel Ledung.
– Enligt vår syn på det hela handlar det om att göra universitetet till någon slags processionsfabrik inför näringslivet, istället för att fokusera på utvecklingen av människors granskande och kreativa tänkande.
Uppsalabon Andreas Wellanders gymnasiebetyg sänks med det nya systemet. Han har sökt en plats till civilingenjörsutbildningen vid Uppsala universitet. På onsdagen ser han regeringens planer på en ny utredning som ett positivt besked. Men han tycker att det känns frustrerande att man inte har kunnat ordna med ett övergångssystem eller gjort en särskild urvalsgrupp för sökande i hans situation.
– Jag känner mig inte för gammal för att börja plugga, jag har ändå 38 år kvar att arbeta. Jag har redan betalat skatt i flera år och gjort min tjänst till samhället. Men det känns förmodligen ännu jobbigare för de med 20,0 som har sökt till läkarprogrammet, säger Andreas.
För några dagar sedan fick han det första antagningsbeskedet. Som det ser ut nu har han första reservplats.
– Förhoppningsvis kommer jag in så jag känner mig ganska lugn. Men jag borde inte ha hamnat på reservplats egentligen. Mina betyg skulle ha räckt för mig att komma in på en gång.