När vi har semester bryts våra rutiner och det upplever många som skönt. Men efter att ha varit ledig ett tag brukar det kännas bra att återgå till vardagen. I sitt jobb träffar Kerstin Jeding, psykolog på Stressmottagningen i Stockholm, många som välkomnar hösten.
– Rutiner är underskattade, vi ser ner på dem som statiska och oflexibla. Men rutiner ger en lunk att trivas i. Vi har hjärtrytm, mensrytm, sömnrytm, dygnsrytm, årstider. Regelbundenhet stöttar oss inifrån och utifrån, säger hon på mjuk skånska.
Behovet av semester är kulturellt betingat, hävdar hon.
– Människan är ett djur som behöver en jämn och god belastning och som inte har något biologiskt krav på vila under en längre period.
Det innebär samtidigt att vardagen behöver vara balanserad. Känner man att takten är för snabb under en längre tid ska man ta det på allvar och göra förändringar, råder Kerstin Jeding.
För de flesta är det välgörande att vara bortkopplad från jobbet en längre period, kanske erfara att man inte är oumbärlig där. Semestern kan ge tid att reflektera, vilket kan ge motivation att söka nytt jobb, få en att uppskatta det man redan har eller vara den spark i baken man behövde för att ta itu med ett dåligt förhållande.
Ansökningarna om skilsmässa är som flest i september och oktober. Då ökar också efterfrågan på parsamtal, konstaterar Petra Lindfors, professor på psykologiska institutionen vid Stockholms universitet, som forskar om stress, hälsa och välbefinnande.
Hon bekräftar att många tycker att det är skönt när semestern är slut.
– Det går ju att tröttna på familjen eller bli medveten om att man inte har någon familj. Eller man kanske inte har pengar till att göra saker på semestern, säger hon.
Vilken känsla som infinner sig efter semestern tror hon till stor del beror på hur man trivs med vardagen. Kanske är det också så att många som blir nedstämda när semestern är slut egentligen är sorgsna över att en efterlängtad årstid är slut.
Den lilla forskning som finns på det här området visar att semester, oavsett längd, bara ger en kortvarig positiv effekt på hälsan och välbefinnandet – upp till ett par veckor. Det berättar Dan Hasson, stressforskare på Stressmottagningen i Stockholm. Han vill också lyfta aspekten att det kan vara stressande att inte ha ett arbete att gå till efter sommaren. Då kan det svida när andra klagar över att börja jobba igen.
Hur känner du själv efter semestern?
– Det beror helt på min livssituation. Ibland känner jag lite motstånd mot att lämna semesterrutinerna. Ibland spritter det i kroppen att komma igång. Jag försöker njuta så mycket som möjligt och inse att livet går upp och ner. Ibland är det tråkigt och ibland roligt, både på semestern och på jobbet.