Välkänd lägergård läggs ner

På torsdagen kom beskedet att den omtyckta verksamheten Hamregården lägger ner. Under nästan sjuttio år har Uppsalaungdomar tagit sig upp till Orsa i Dalarna för att tillbringa lov och högtider med att bygga stugor och laga mat på gården.

Klas Gunnarsson var direktor för Hamregården i 23 år. För honom är det vemodigt att gården nu läggs ner.

Klas Gunnarsson var direktor för Hamregården i 23 år. För honom är det vemodigt att gården nu läggs ner.

Foto: Arkiv

Uppsala2018-08-09 21:20

Redan 1990 var tiotusentals Uppsalaungdomar Hamregårdare. På senare år har det dock inte gått att locka lika många deltagare och verksamheten går inte längre att finansiera. På torsdagen meddelade Axel Hambraeus, ordförande för stiftelsen Hamregårdens Pojk- och Flickby, att gården lägger ner vid årsskiftet. "Rekryteringen av nya Hamregårdare har blivit svårare och verksamheten krymp så mycket så att vår största bidragsgivare inte längre vill bidra till driftskostnaderna", skrev han i ett pressmeddelande. Stiftelsen finns fortfarande kvar men Frimurarbarnhuset i Stockholm, som äger gården, kommer enligt Axel Hambraeus förmodligen att sälja fastigheterna.

Det var Olof "Hampan" Hambraeus, dåvarande pastor, som 1946 grundade verksamheten i Orsa, Dalarna. Uppsalabon Klas Gunnarsson var 13 år gammal när han åkte på sitt första läger 1975. Efter Olof "Hampan" Hambraeus bortgång tog han över som direktor för gården, en roll han kom att hålla i 23 år.

– Jag slutade för ungefär tre år sedan och jag kunde inte ha haft ett bättre jobb. Det var otroligt stimulerande att bygga upp gården och se till att folk hade saker att göra, berättar han.

HAR DU MINNEN ELLER BILDER FRÅN HAMREGÅRDEN? MAILA IN DEM PÅ 72018@UNT.SE

Det som främst lockat deltagare har varit just att få bygga stugor och annat som behövts på gården, menar Klas Gunnarsson.

– Idén med Hamre var inte att underhålla unga människor, utan att låta dem göra riktiga saker. De har snickrat riktiga hus de bott i och lagat riktig mat som de ätit. Det är otroligt välgörande för självförtroendet och för ens självtillit, säger han.

Under sina glansdagar lockade Hamregården tusentals ungdomar, många från Uppsala, men under de senaste åren har lägerdeltagandet varit lågt.

– Det är svårt att säga varför, men jag tror att ungdomar i dag har mer att göra helt enkelt, det är hård konkurrens. Eller så kanske de här typerna av läger blivit omoderna, säger Klas Gunnarsson.

Hamregården har varit en stor del av Klas Gunnarssons liv och det är med vemod han beskriver känslan av att gården nu läggs ner.

– Det är tråkigt att fler ungdomar inte kommer att få chansen att uppleva Hamregården, men samtidigt känns det bra att veta att många människor förhoppningsvis går runt med de erfarenheterna de fått från lägren inom sig och att det har påverkat deras liv och gärningar på ett positivt sätt, berättar han.

Ordförande Axel Hambraeus bjuder in alla gamla lägerdeltagare till Hamregårdens avslutningsläger i höst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!