De dök upp några år inför kommunvalet 2022 – och tog sig in på första försöket.
Med cirka 4 000 röster kämpade sig Utvecklingspartiet demokraterna över kommunens 2-procentspärr, och gruppledaren Stefan Hanna och partikollegan Lina Hamberg fick varsin stol i kommunfullmäktige.
Sedan dess har UP gjort avtryck i Uppsala kommun. Inte minst efter att ha blivit i det närmaste vågmästare och släppt fram ett kommunstyre i Uppsala bestående av S, V och MP.
Det gjorde UP på grund av det så kallade hållbarhetsavtalet, som gav Stefan Hanna flera höga kommunala poster. I avtalet gick också Erik Pelling (S) med på att hålla folkomröstning om spårvägen och göra ett försök att omförhandla fyrspårsavtalet.
"Nu har vi fått grand slam", sade Stefan Hanna till UNT när allt var klart.
Många blev dock förvånade – inte minst inom partiet. Stefan Hanna hade själv innan valet sagt att UP inte skulle kunna förhandla med MP och V eftersom partierna stod för långt ifrån varandra i viktiga sakfrågor.
Kort efter Stefan Hannas besked klev tre medlemmar i partistyrelsen ur partiet i protest.
"Jag har hela valrörelsen lovat väljare att vi är ett borgerligt alternativ. Absolut inte vänster", sade en av dem, Simone Falk, till UNT.
Flera UP-väljare upprördes också.
UP profilerade sig inför valet 2022 som motståndare mot både spårväg i Uppsala och antalet planerade bostäder i Sydöstra staden. Detta fick genomslag i de stadsdelar som påverkas mycket av framtidsplanerna.
– UP tog ju våra frågor inför valet, säger Marguerite Sjöström, ordförande i Föreningen Sydöstra Uppsala, som bildats i protest mot byggplanerna.
Och när valresultatet kom stod det klart att det var just här – i Nåntuna, Sävja och Bergsbrunna – som UP fick sitt största stöd. Det var rentav rösterna härifrån som säkrade partiets avgörande två procent.
Men flera UP-väljare upplever nu att de inte fått vad de röstade på. Marguerite Sjöström beskriver besvikelsen som "enorm".
– Efter valet hörde jättemånga av sig till oss i föreningen och var upprörda: Vad var det som hände egentligen? De som röstade på UP ville ju ha ett nytt styre, säger Marguerite Sjöström.
Framför allt är det avtalet med det rödgröna styret, och att den utlovade folkomröstningen om spårvägen ändrades till en annan fråga, som upprör. Det säger väljare som UNT pratat med.
– Jag röstade på UP för att de tyckte som jag och hade starka åsikter. De ville dra ner på byggandet. Det var första gången jag bytte parti, jag har alltid röstat på samma, säger Christina, som bor i Nåntuna.
Efter valet "vände UP kappan efter vinden", tycker hon.
– De gjorde ju inte något av det de sade, och stöttade andra partier. Det känns som att allt bara var spel för gallerierna.
Ingrid, en annan Nåntunabo, säger att hon ångrar sin röst på UP.
– Jag hoppades att det skulle bli lite rim och reson i byggplanerna och att UP tillsammans med andra partier skulle verka för att stoppa spårvägsbron över Fyrisån. Men jag upplever att Stefan Hanna lät sig köpas av Erik Pelling, och folkomröstningen om Uppsalas utbyggnad blev löjeväckande med de svårtolkade alternativen.
Partiet är fortfarande emot spårväg och vill minska byggandet i Sydöstra staden. Kan de inte få en andra chans?
– Nej absolut inte, det är kört, säger Ingrid.
Nyligen meddelade Stefan Hanna (UP) att han lämnar rollen som förstanamn i kommunen inför nästa val – för att i stället satsa på att ta UP in i regionfullmäktige. I förra regionvalet fick partiet 2 047 röster. För att klara spärren hade de behövt 7 477.
– Vi lade ingen kraft alls på regionen sist, det kommer vi att göra nu. Vi var heller inte kända då, men vi skrev ju lokalhistoria genom att komma in i kommunen första gången vi försökte, säger Stefan Hanna.
Men vem ska lita på UP den här gången? Stefan Hanna menar att man som väljare måste förstå hur det är att vara ett litet parti i kommunen.
– Jag tycker att det är förmätet att förvänta sig att ett parti med 2 av 81 mandat ska lyckas få igenom all sin politik. Vi har fått igenom fantastiskt mycket politik och stått upp för våra vallöften. Som att stärka skolan och äldreomsorgen, och att effektivisera kommunens verksamheter för att stoppa skatteslöseriet.
Efter valet släppte ni fram Erik Pellings styre, och så ändrades folkomröstningsfrågan, bland annat. Kan du förstå de väljare som tycker att ni sagt en sak och sedan gjort en annan?
– Nej, det kan jag faktiskt inte. Jag tror att många väljare har förstått hur kaotiskt det är i politiken, och förstår att UP levererar. Sedan vill vi ju mycket mer, men återigen: Vi har två mandat av 81.
Vad tänker du om väljarna i Nåntuna, Sävja som röstade på er på grund av ert motstånd mot byggplanerna, och nu är besvikna?
– Jag tycker att de som röstat på oss var jättesmarta. Men oavsett om M eller S sitter i styret måste man förhålla sig till att det finns ett fyrspårsavtal med staten. Tack vare folkomröstningen har Uppsalaborna fått säga att de vill ha mer bebyggelse i tätorterna längs Ostkustbanan och Dalabanan, och mindre i Sydöstra Uppsala.
Vem som efterträder Stefan Hanna i kommunen är inte klart. Lina Hamberg (UP), partiets nummer två, säger att hon åtminstone ställer upp som kandidat en mandatperiod till. Även utan Stefan Hanna i spetsen är hon optimistisk inför nästa val.
– Det är klart, man ska inte sticka under stolen med att Stefan är ett stort namn. Många vet vem han är och han har ett väldigt stort nätverk med personer som kan känner. Men han finns ju kvar i partiet, och jag tror att det kommer att gå väldigt bra ändå, säger hon.
Motståndet mot spårvägen och utbyggnaden av Uppsala kommer även fortsatt att vara centrala frågor för UP, säger Lina Hamberg.
– Och skola och trygghet, och så pratar vi i vårt parti mycket om hur kommunen använder skattepengarna.
De som röstade på er och blev besvikna när ni släppte fram S-styret, vad säger du till dem?
– Att vi är ett sakpolitiskt parti. Vi söker samarbeten där vi kan få igenom så mycket av vår politik som möjligt.
Ser du en risk att förtroendet från väljarna är förbrukat?
– Jag tror inte det. Och om förtroendet är skadat blir det vår uppgift att prata med våra väljare om det och förklara varför vi fattat de beslut som vi fattat, säger Lina Hamberg.