Välj rätt färg på kontoret

Färgen på jobbet spelar roll. Vi behöver färg för att bli stimulerade, gärna varma, starka färger. Men för mycket färg gör oss stressade. Forskning visar att färger påverkar hjärnan och kan göra oss mer eller mindre aktiva eller lugna.

När inredningsarkitekt Lena Andersson färgsatte ABB:s lokaler valde hon temat skogar, berg och vatten. Då fick färgskalan gå i grönt, blått, grått och trä.

När inredningsarkitekt Lena Andersson färgsatte ABB:s lokaler valde hon temat skogar, berg och vatten. Då fick färgskalan gå i grönt, blått, grått och trä.

Foto: Lena Andersson

Uppsala2008-09-01 00:00
Varma färger ger en omfamnande känsla, enligt Lena Anderson som har färgsatt många kontor. Hon är inredningsarkitekt på Atrium Design i Stockholm, utbildad på Konstfack.
- Med färger och rätt möblering kan man skapa en trygghetskänsla. Man måste kunna känna sig trygg och inte övergiven, orolig och nervös på jobbet, säger hon.
Egentligen kan man välja vilka färger som helst tycker hon, men hon varnar för bjärt lysande färger.
- Starka färger kan pulsera i ögonen när det kommer ljus på dem. Om färgen är klar och lysande orkar man mindre och blir mer irriterad och störd, hävdar hon.

Bäst är, som hon säger, smultna färger, som inte är för klara, rena och söta.
Grått sänker aktivitetsnivån.
- Olika vita och grå nyanser är standard 1A i dag. Det tycker jag blir tråkigt och oengagerat. När det blir för grått börjar folk dekorera själva och då kan det lätt spåra ur, säger Lena Anderson.
När hon ska inreda en arbetsplats känner hon efter hur konventionella eller avancerade de anställda är, hur mycket färg de tål. Hon tar också hänsyn till om kontoret är öppet eller ett så kallat cellkontor, med egna rum.
- Om det är öppet, ska de få väggar som finns ha en färg för att hålla i hop rummet. De ska inte var vita eller svarta, anser hon.
Och ju mindre rum, desto lugnare färger. Väggarna reflekterar mot varandra i små rum och förstärker färgen så att den upplevs som kraftigare.

Man ska inte vara rädd för rött, orange, lila, eller färg över huvud taget, tycker Lena Anderson. Det gäller bara att välja rätt nyans och inte blanda för friskt.
Det finns tio miljoner olika färgnyanser, så det är inte helt lätt att välja. Man måste ta hänsyn till så många olika faktorer: ljus, möbler, väderstreck, mönster, material och de anställda.
En viktig fråga att ställa sig är hur länge människor ska vistas i de olika delarna av lokalerna. Extremt starka och uttrycksfulla färger fungerar bara på en liten del av kontoret där man inte sitter och arbetar eller vistas någon längre tid, till exempel i fikarummet eller entrén.
Färg och ljus hör intimt samman. Varmt eller kallt konstljus ger helt olika upplevelser av en färg. Man måste helt enkelt titta på hela miljön när man väljer färger. Och på arbetsuppgifterna.
- En forskare som sitter ensam på sin kammare behöver inte aktiveras med starka färger, till skillnad från en nyhetsjournalist, säger Thorbjörn Laike, docent i miljöpsykologi vid Lunds universitet.

I Lund har man gjort studier som visar att färger faktiskt påverkar oss rent biologiskt.
- Färg är ett komplext område, men vi är rätt säkra på att vi påverkas av färgstyrka och av om färger är varma eller kalla, berättar Thorbjörn Laike.
Alfarytm är elektriska hjärnvågor som signalerar att man är vaken men avslappnad och lugn. Det är ett tillstånd mellan sömn och aktivitet. När vi utsätts för varma och kraftiga färger minskar alfarytmen och då blir vi mer aktiva och alerta. Detsamma gäller om vi är omgivna av många olika färger. Men om det går till överdrift slår det över i stress.
Vid exponering för kalla färger ökar alfarytmen och vi blir lugnare och mindre aktiverade.
- Människor är mer eller mindre känsliga för detta. Vissa har lättare för att hamna i alfarytm. Andra påverkas mindre av miljöfaktorer över huvud taget, konstaterar Thorbjörn Laike.
För att andelen alfavågor ska öka eller minska i hjärnan måste färgerna ha en viss styrka. Milda färger påverkar oss inte, åtminstone inte biologiskt.

Man kan inte generalisera och säga att vi blir energiska av gult, känner oss lugna av grönt och så vidare. Så enkelt är det inte.
- Det finns mycket myter och spekulationer kring detta, men det är subjektiva upplevelser och knepigt att mäta. Det finns kulturella skillnader också för vad färger betyder, säger Thorbjörn Laike.
TIPS
* Undvik klara, starka färger nära själva arbetsplatsen.
* Färgen bakom datorn bör inte avvika för mycket från datorskärmen.
* Vita skrivbord ger för starka kontraster. En färg hjälper till att lugna ner och hålla ihop, och "trollar bort" smuts och skräp.
* I ett öppet kontorslandskap bör väggarna ha någon färg, som håller ihop rummet.
* Välj milda färger i ett litet kontorsrum.
* Tänk på att olika träslag också ger färgeffekter.
* Golvet kan få färg med linoleum eller heltäckningsmatta.
Källa: Lena Anderson, inredningsarkitekt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om