Valfusket räckte inte riktigt

Moskva har beställt ett valresultat på 60 procent för Enade Ryssland och så kommer det att bli. Så sa ryske oppositionspolitikern Vladimir Ryzjkov när han träffade oss, en grupp svenska journalister, i lördags, dagen innan det ryska parlamentsvalet. Den inrökta källarvåningen med sina beiga väggar och bruna, bubbliga plastgolv ramade alldeles för väl in hans deprimerande budskap.
Men så här i efterhand blev det inte riktigt lika illa som Ryzjkov hade förutspått:

Karl Rydå

Karl Rydå

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2011-12-06 00:00

Enade Ryssland nådde ”bara” ett resultat kring 50 procent. Att resultatet är lägre än vad Putin och Medvedev hade hoppats på, betyder inte att valet var fritt och ärligt. Tvärtom. Inför valet talade oppositionspolitiker och oberoende valövervakare att 35–40 procent nog var ett rimligt valresultat. Allt därutöver skulle Enade Ryssland ha fuskat sig till. Och med tanke på de tusentals oegentligheter som rapporterats är det svårt att se att så inte skulle vara fallet. Ingen tror på allvar att 93 procent av de röstberättigade gick till valurnorna i Tjetjenien och att 99,4 procent av dem lade sin röst på Putins parti.

Genom köpta eller helt enkelt tilltvingade förtids- och ombudsröster, hot om indragen pension eller lön, manipulerande av röstlängden med så kallad ikastning (mot valdagens slut registreras alla som ännu inte har röstat, som hade de röstat för Enade Ryssland) eller regelrätta röstköp och hot, har valresultatet för maktpartiet kunnat justeras uppåt.

Alla vet om att fusket har skett och hur det har gått till. Enligt det oberoende valövervakningsorganet Golos har tusentals valöverträdelser rapporterats. Så blir det när de som ansvarar för vallokalerna sympatiserar med Putins maktparti Enade Ryssland, samtidigt som valövervakningen är minimal. Golos anklagades i en tv-dokumentär strax före valet för att finansieras av utländsk underrättelsetjänst. Lagom till valdagen klappade deras sajt ihop efter massiva cyberattacker.

Och så gick det som det gick. Putins parti behåller makten, även om också de officiella siffrorna innebär en kraftig försvagning.

När Galina Michaleva från liberala partiet Jabloko får frågan om hennes syn på skatter rycker hon på axlarna och skrattar uppgivet:

– Först måste vi få bort korruptionen och avskaffa de stora statliga företagen. Sedan kan vi prata skatter om ni vill.

Vladimir Putin är både symbolen för och skaparen av detta Ryssland. Det som borde vara en systemfråga blir en personfråga. Ryssland skulle kunna ha fria val där inget parti missgynnas av statsapparaten. Oberoende organisationer skulle inte behöva oroa sig för ständiga myndighetsproblem. Korruptionen skulle kunna bekämpas och landet få en ekonomi som bygger på mer än bara råvaruexport.

Men att det skulle hända så länge Vladimir Putin och Enade Ryssland sitter kvar vid makten, det tror varken Vladimir Ryzjkov, Galina Michaleva eller någon annan av alla dem som fick se sina röster förfuskas i söndagens val.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om