Valfusk kan öka politikerförakt

Veckans avslöjande om röstköp och regelbrott i politiken upprör vissa, men inte alla. Flera Uppsalabor är oroliga för att politikerföraktet ska öka.

Marie Louise Stråle är orolig för att politikerföraktet kommer att öka.

Marie Louise Stråle är orolig för att politikerföraktet kommer att öka.

Foto: Birgitte Meidell Roald

Uppsala2010-02-17 14:01
- Sådant här är alltid tråkigt. Man vet inte riktigt vem eller vad man kan lita på, säger Marie Louise Stråle.
Hon tror att regelbrott måste vara extra känsligt för förstagångsväljarna. Hur ska de kunna känna förtroende för politiken?
- Jag hoppas att de som fuskar straffas i valet genom att färre röstar på dem. Men jag tror ändå att de flesta politiker är ärliga, säger hon.

Hanna Ridefelt har inte påverkats så mycket av det som hänt även om hon tycker det är förkastligt.
- Jag har fortfarande förtroende för politiken. Jag tror det här handlar om enskilda individer som agerat. De flesta politiker drivs av ett intresse att förändra samhället i den ena eller andra riktningen och engagerar sig för att de tycker det är viktigt, säger hon.

Vissa som UNT frågar vill inte säga något. Andra har inte hört talas om att politiker försökt köpa röster eller brutit mot interna partiregler för att få en bättra position inför höstens val. Andra tycker inte frågan är särskilt viktig alls. En av dem är Magnus Isaksson.
- Jag röstar med plånboken. Nu blir det på sittande regeringen för de sänker skatterna och det är bra för mig. Man måste ha pengar för att kunna parera sånt som skenande energipriser och ökade kostnader för bilförsäkringen.
Om Magnus Isaksson varit sjukskriven eller arbetslös så hade han röstat rött i stället.
- Jag tänker först och främst på mig själv och vad som gynnar mig mest för tillfället. Nåt annat bryr jag mig inte om, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!