Välfärdsprogram kan både ena och splittra

Hur statliga välfärdsprogram utformas påverkar de många människornas medverkan i politiken. Medan vissa åtgärder gynna politiskt deltagande bidrar andra tvärtom till splittring och politisk passivitet.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2007-09-29 00:01
Det framhåller Theda Skocpol, professor i statskunskap och sociologi vid Harvarduniversitetet i Boston, som just nu gästar Uppsala för att ta emot det prestigefyllda Skytteanska priset.
- Det är viktigt att regeringar som gör förändringar i välfärdsstaten gör det på ett sätt som enar och väcker människors hopp, inte splittrar dem i separata grupper, säger hon.
Theda Skocpol har forskat mycket kring välfärd, socialpolitik och demokratifrågor. I USA är det politiska engagemanget och valdeltagandet i allmänhet betydligt lägre än i de flesta europeiska länder, i synnerhet bland de fattigaste invånarna.
- Det finns dock ett stort undantag, nämligen de äldre invånarna. Bland dem, i synnerhet äldre amerikaner med låg inkomst, är andelen som röstar mycket högre än i andra grupper, säger Theda Skocpol.

Att det är så stämmer inte överens med schablonbilden att omfattande generella socialförsäkringssystem invaggar människor i en slags passiviserande trygghet. Tvärtom talar det för motsatsen, anser Theda Skocpol.
- Vårt socialförsäkringssystem gynnar de äldre, inte arbetare. Bland de äldre är ojämlikheten mindre än i andra grupper. Det bidrar till ökat deltagande i och förtroende för det politiska systemet, säger hon.
Enligt henne sänder politiska beslut ut vidare budskap som kan antingen aktivera eller passivisera människorna som berörs av dem. De "budskap" som följer av systemet med socialbidrag för de fattigaste, till skillnad från breda välfärdsprogram, ser hon som passiviserande.
- Så som bidragen fördelas är budskapet till dem att de som får dem är ojämlika och underordnade. I stället för att väcka hopp skapar det politisk passivitet och motverkar möjligheterna till förändring, säger Theda Skocpol.

Hon har varit rådgivare åt USA:s förre president Bill Clinton och beskriver sig själv som "socialt orienterad liberal". Men hon betonar vikten av att göra en tudelning mellan sin forskning och sina politiska åsikter. Det har hänt att hon kommit fram till forskningsresultat som bjudit henne på överraskningar. Som exempel nämner hon de allmänna pensionsprogram som infördes i slutet av andra världskriget.
- Den sortens program förknippas vanligtvis med fackföreningar och vänsterorganisationer, men i detta fall visade det sig till min stora förvåning att en allmänt konservativ frivilligorganisation för krigsveteraner, American legion, varit pådrivande, säger hon.
I dag lördag kl 17.30 håller Theda Skocpol en offentlig föreläsning i Universitetshuset under rubriken Bringing the state back: retrospect and prospect. Senare på kvällen delas det skytteanska priset, som i år uppgår till en halv miljon kronor, ut vid den årliga Skytteanska festen.
- Jag är förstås förtjust över att få pengarna, men ännu gladare över äran. Genom valet av tidigare pristagare har Skytteanska priset etablerat sig som ett mycket betydelsefullt pris, säger Theda Skocpol.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!