För Jamelah Mosheshin blev välfärdsjobbet en vändning i livet.
– Jag älskar att gå till jobbet. Om jag skulle få stanna här när året är slut skulle jag vara jätteglad, säger 23-åriga Jamelah Mosheshin och ler stort.
Hon navigerar hemtamt mellan pentryn och matsal i Uppsala kommuns lokaler på Stationsgatan, där hon sedan tre månader tillbaka hjälper till med diskplock, kaffe och fika till möten. Jobbet är Jamelahs första någonsin och hon stortrivs.
– Allt blir mycket bättre när man jobbar. Det är så tråkigt att vara hemma och det är skönt att inte behöva oroa sig över vad man ska göra varje dag. Nu tjänar jag faktiskt pengar och behöver inte stöd från socialen, säger hon.
Jamelah kom till Sverige 2008 från Syrien via Irak. Sedan dess har hon studerat svenska och tagit hand om sina och maken Mohammeds två små barn. Jamelah är en av drygt fyrahundra personer som i fjol fick jobb via Navet, Uppsala kommuns sluss ut i arbetslivet för personer som tvingats leva på försörjningsstöd under en längre tid.
Vägen går via så kallade välfärdsjobb, där arbetslösa anställs av Navet men får jobba ett år på någon av kommunens olika verksamheter – med en riktig lön som betalas av olika statliga stöd. Det finns också möjligheter till vidareutbildning under arbetstiden.
– Det har visat sig vara en väldigt lyckad satsning. De som kommer till oss behöver det här året för att bygga upp nätverk och referenser. Det är många som går vidare till ordinarie jobb och det är en ganska liten grupp som kommer tillbaka i försörjningsstöd, säger Ida Bylund Lindman, chef på Navet.
Satsningen på välfärdsjobben inleddes 2010 och sedan dess har Navets verksamhet växt snabbt, från drygt hundra anställningar det första året till omkring 450 personer 2013. I år hoppas man kunna skapa 200 nya jobbtillfällen utöver de hundratals som fortsätter på sina arbeten.
Dessutom kommer man att satsa ordentligt på jämställdhetsarbete för att få fler kvinnor i arbete. Merparten av dem som slussas vidare till Navet är män.
– Inom arbetslöshetsinsatserna är det ofta som män prioriteras och fler kvinnor som blir kvar på försörjningsstöd. Vi kommer att titta på hur man bedömer ärenden och om könet spelar in, säger Ida Bylund Lindman
För Jamelah har steget från bidragstagare till anställd gjort under, även om hon oroar sig för vad som ska hända när året är slut.
– Men nu planerar vi faktiskt att resa med barnen. Det är första gången som vi har råd, säger hon.